Skip to main content

Απάντηση Σόιμπλε στα πυρά Πάγκαλου

«Αν η Γερμανία βοηθήσει την Ελλάδα, τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να σταματήσει τη λήψη μέτρων και να οδηγηθεί σε χαλάρωση», ήταν σε γενικές γραμμές το μήνυμα που έστειλε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Ο
«Αν η Γερμανία βοηθήσει την Ελλάδα, τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να σταματήσει τη λήψη μέτρων και να οδηγηθεί σε χαλάρωση». Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το μήνυμα που έστειλε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, απαντώντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο στις χθεσινές αιτιάσεις του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, σχετικά με τη στάση του Βερολίνου.

«Επιφυλακτικός» και ο Βεστερβέλε

Τις προσπάθειες εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας θα υπονομεύσει η θέσπιση ενός μηχανισμού βοήθειας προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε. «Ως Ευρωπαίοι, είναι προφανές [...] ότι υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», ωστόσο «είμαστε πολύ επιφυλακτικοί» στην εσπευσμένη δημιουργία ενός «πιθανού» μηχανισμού στήριξης της Αθήνας, ανέφερε.

«Φοβάμαι ότι μάλλον αποδυναμώνουμε τις προσπάθειες του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου, εάν παρουσιάσουμε τα χρήματα “στη βιτρίνα”, έτσι ώστε η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων να μην καθίσταται πλέον τόσο προφανής», εξήγησε ο υπουργός και επενέλαβε ότι δεν απαιτείται άμεσα η παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Όλοι μιλούν για το φαινόμενο του ντόμινο, σε περίπτωση που δεν υιοθετήσουμε άμεσα ένα μηχανισμό οικονομικής βοήθειας. Αλλά το φαινόμενο του ντόμινο είναι πιθανότερο, εάν υιοθετήσουμε έναν τέτοιο μηχανισμό», συνέχισε, αφήνοντας σαφές υπονοούμενο για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσκολίες και οι οποίες ενδεχομένως να ζητήσουν βοήθεια από την ΕΕ.

«Δεν βοηθούμε κανέναν στην Ευρώπη, εάν πρόκειται να αποδυναμώσουμε μία χώρα τόσο δυνατή όσο η Γερμανία, θεσπίζοντας προγράμματα οικονομικής βοήθειας χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα», κατέληξε.

ZENITH