Skip to main content

Απάντηση της ΤτΕ σε ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Το recycling εφαρμόζεται διεθνώς σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές και δεν έχει καμία σχέση με το shrort selling, απαντά η Τράπεζα της Ελλάδος σε ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
H πρακτική του recycling (αυτόματη επανεισαγωγή των μη διακανονισθεισών εντολών) εφαρμόζεται διεθνώς σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές, αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος σε απάντησή της με αφορμή σχετική ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Με έγγραφο της η Κεντρική Τράπεζα διαβεβαιώνει ότι η πρακτική αυτή εφαρμόζεται σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές. Σε καμία περίπτωση η πρακτική αυτή δεν έχει σχέση με επενδυτικές στρατηγικές -όπως το short selling (ανοιχτές πωλήσεις)- όπως λανθασμένα υποστηρίζεται.

Άλλωστε η διαδικασία αυτή υπήρχε και πριν από τον Οκτώβριο του 2009, απλώς τότε γινόταν χειροκίνητα. Μάλιστα τότε οι επενδυτές μπορούσαν να επανεισάγουν τις εντολές για τις μη διακαννονισθείσες συναλλαγές χωρίς χρονικό περιορισμό. Όμως σε κάθε περίπτωση όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΤτΕ οι συναλλαγές στο ΗΔΑΤ (Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών) και άρα και οι μη διακανονισθείσες, αποτελούν ένα ελάχιστο κομμάτι από την πίτα των συναλλαγών στην αγορά ομολόγων.

Για παράδειγμα στο πρώτο τρίμηνο του έτους η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν μόλις 66 δισ. ευρώ ενώ ο συνολικός τζίρος των ομολόγων που άλλαξε χέρια την περίοδο αυτή όπως προκύπτει από το Σύστημα Άυλων τίτλων έφθασε τα 976,881 δισ. ευρώ. Δηλαδή μόνο το 6,8% των συναλλαγών πέρασε μέσα από το ΗΔΑΤ. Συνακόλουθα η ΗΔΑΤ συμβάλλει μόνο στο 0,12% των μη διακανονεισθεισών συναλλαγών στο Σύστημα Άυλων Τίτλων.

Η ΤτΕ διαβεβαιώνει ότι τα ποσοστά αυτά δεν αυξήθηκαν ούτε μειώθηκαν με την εφαρμογή της αυτοματοποιημένης επανεισαγωγής.

ZENITH