Skip to main content

Aπάντηση Χριστόφια στην επιστολή του πρόεδρο του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδη.

Αυθημερόν απάντησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας στην επιστολή του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για το Κυπριακό.
Αυθημερόν απάντησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας στην επιστολή του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για το Κυπριακό. Οι δύο επιστολές, με ημερομηνία 12.2.2010, δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου, ύστερα από συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Είχε προηγηθεί δήλωση του εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη αναφορικά με την επιστολή του προέδρου του κόμματος προς τον Πρόεδρο Χριστόφια. Στην επιστολή-απάντηση ο κ. Χριστόφιας αναφέρει ότι με λύπη διαπιστώνει «μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια από πλευράς συγκεκριμένων παραγόντων να παρουσιαστεί η δική μας πλευρά ως αρνητική για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων».

Ο Δημήτρης Χριστόφιας τονίζει ότι «ο κ. Ταλάτ, για λόγους δικής του προεκλογικής σκοπιμότητας αρνείται στο παρόν στάδιο να συζητήσει το εδαφικό». Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απορρίπτει κατηγορηματικά ακόμα και πιθανές σκέψεις να επιρριφθεί ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά για πιθανή αποτυχία του κ. Ταλάτ στις λεγόμενες εκλογές και αποκαλύπτει: «Ο κ. Ταλάτ με παρακάλεσε να διακόψουμε το διάλογο μετά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα, για να επικεντρωθεί στην προεκλογική του εκστρατεία. Επιδεικνύοντας κατανόηση συμφώνησα μαζί του.

Στην τελευταία ημέρα του εντατικοποιημένου διαλόγου ο κ. Ταλάτ επανήλθε με νέα παράκληση να συνεχίσουμε τις συναντήσεις και μετά την 1/2/2010, γιατί έκρινε ότι είναι ωφέλιμο για τον ίδιο. Συμφώνησα και πάλι με τον κ. Ταλάτ».

Είναι σε όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου πολύ γνωστές οι θέσεις της τουρκικής πλευράς, στις οποίες, σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο, «δυστυχώς, ο κ. Ταλάτ επιμένει και με γινάτι υποστηρίζει και υπερασπίζεται». Στην επιστολή του ο κ. Χριστόφιας τονίζει καταληκτικά: «δεν υπάρχει περίπτωση ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ως διαπραγματευτής να κάνω απαράδεκτες παραχωρήσεις στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στον κ. Ταλάτ χάριν της πιθανής επανεκλογής του κ. Ταλάτ».

Στη δική του επιστολή προς τον Πρόεδρο Χριστόφια ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρει μεταξύ άλλων «εντοπίζω τον κίνδυνο να προσπαθήσουν κάποιοι να παρουσιάσουν τη δική μας πλευρά ως αυτή που κωλυσιεργεί και συνεπώς υπονομεύει τις προοπτικές της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Ο κ. Αναστασιάδης ενημερώνει τον Πρόεδρο Χριστόφια για πιθανή συνάντηση του με τον κ. Ταλάτ , μετά από πρωτοβουλία του, και προσθέτει ότι θα ήθελε να είναι ενήμερος και για ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θεωρεί σημαντικό για να το θέσει στον τουρκοκύπριο ηγέτη, σε περίπτωση που διευθετηθεί η μεταξύ τους συνάντηση.

ZENITH