Skip to main content

Απειλείται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους οικονομικούς φορείς της Θεσσαλονίκης μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, καθώς εκτιμάται ότι θα επιδράσουν αρνητικά στο σύνολο των επιχειρήσεων.
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους οικονομικούς φορείς της Θεσσαλονίκης μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων από την κυβέρνηση, καθώς ενώ αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα επιβολής των μέτρων για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζεται ότι θα επιδράσουν αρνητικά στο σύνολο των επιχειρήσεων.

Επιφυλακτικός με το νέο πακέτο μέτρων εμφανίζεται ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Βασίλης Θωμαΐδης. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ ελπίζει τα νέα μέτρα να είναι τα αναγκαία και να μπορέσουν να βοηθήσουν την κατάσταση της χώρας.

«Είμαστε υπέρ των μέτρων που πρέπει να παρθούν για να μην χρεοκοπήσουμε. Ότι κανένα τέτοιο μέτρο δεν είναι ευχάριστο είναι γεγονός. Ελπίζω ότι τα μέτρα έχουν υπολογιστεί σωστά και θα φέρουν αποτέλεσμα», τονίζει ο κ. Θωμαΐδης στη Voria.gr.

Όπως σημειώνει ο ίδιος η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η τόνωση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης.

«Αν αυτά τα μέτρα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη της χώρας μας στις αγορές και μπορέσουμε με το νέο δανεισμό να εξυπηρετήσουμε τα χρέη μας και τη λειτουργία του κράτους, η κυβέρνηση θα πρέπει επειγόντως να ρίξει βάρος στην ανακούφιση ή στην προστασία των τάξεων που θα πληγούν περισσότερο. Επίσης, θα πρέπει την εξασφάλιση της ρευστότητας που θα επιτύχει το κράτος να την μεταφέρει στις επιχειρήσεις, ώστε να υλοποιηθεί και το αναπτυξιακό μέρος του σχεδίου της», αναφέρει ο κ. Θωμαϊδης.

Όσον αφορά στον εξαγωγικό κλάδο, ο κ. Θωμαΐδης σημειώνει  ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέχει στις επιχειρήσεις λύσεις, ώστε να μην βρεθούν σε τέλμα λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της καθυστέρησης επιστροφής του ΦΠΑ.

«Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις ανήκουν και αυτές στην κατηγορία που πρέπει να ανακουφίσει η κυβέρνηση, εξαιτίας του προβλήματος που αντιμετωπίζουν με την καθυστέρηση της επιστροφής του ΦΠΑ. Θα πρέπει επειγόντως να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι που θα αντισταθμίζουν τον κίνδυνο που βλέπουν μπροστά τους οι επιχειρήσεις λόγω έλλειψης ρευστότητας», υπογραμμίζει.

Καταστροφικά τα νέα μέτρα

Καταστροφικά χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Μιχάλης Ζορπίδης, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

«Τα νέα μέτρα είναι καταστροφικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αύξηση του ΦΠΑ και του πετρελαίου και για μειώσεις των μισθών. Οι επιχειρήσεις δε θα επιβιώσουν. Ακόμη δεν έχει πέσει ρευστό στην αγορά και εξήγγειλαν επιπλέον μέτρα», σημειώνει στη Voria.gr ο κ. Ζορπίδης.

Σε σχετική ανακοίνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης τονίζεται: «Η μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα για την πραγματική οικονομία. Αυτό που λείπει από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης είναι το αναπτυξιακό σχέδιο. Απουσιάζει η προοπτική για ένα καλύτερο αύριο. Το μόνο που βλέπουμε είναι μέτρα που περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα και οδηγούν την αγορά σε έναν αργό θάνατο».

Εις βάρος της επιχειρηματικότητας

Η αύξηση του ΦΠΑ και της τιμής της βενζίνης είναι εις βάρος της επιχειρηματικότητας, ενώ καθιστούν άνισο τον ανταγωνισμό με τις επιχειρήσεις των γειτονικών βαλκανικών χωρών, τονίζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Μαγόπουλος.

Ακόμα, σημειώνει ότι η αύξηση του ΦΠΑ δίνει επιπλέον κίνητρα για φοροδιαφυγή και τονίζει ότι θα απαιτηθούν ακόμη αυστηρότεροι έλεγχοι, για να μειωθεί η οικονομική «αιμορραγία» των δημόσιων ταμείων.

Όσον αφορά στην αύξηση της τιμής των καυσίμων, αναφέρει ότι θα ενισχυθεί το κόστος παραγωγής, μεταποίησης και μεταφοράς με άκρως αρνητικές επιδράσεις στις επιχειρήσεις.

Καταλήγοντας ο κ. Μαγόπουλος υπογραμμίζει ότι αφού το κράτος μειώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών με τις περικοπές των μισθών και το πάγωμα των συντάξεων, πλέον κρίνεται επιτακτική η λήψη μέτρων για ενίσχυση της ανάπτυξης και της ρευστότητας.

ZENITH