Skip to main content

Απειλή για την οικονομία της Βρετανίας η αδυναμία της ευρωζώνης

Η βρετανική οικονομία θα μπορούσε να πληγεί σοβαρά από την αδυναμία της Ευρωζώνης, του μεγαλύτερου εμπορικού της εταίρου, δηλώνει ο ΄Ανταμ Πόουζεν, ανώτερο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Βρετανία
Η βρετανική οικονομία θα μπορούσε να πληγεί σοβαρά από την αδυναμία της Ευρωζώνης, του μεγαλύτερου εμπορικού της εταίρου, δηλώνει ο ΄Ανταμ Πόουζεν, ανώτερο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας, σε συνέντευξή του που θα μεταδοθεί σήμερα.

Ο Πόουζεν υποστηρίζει ότι οι αναταράξεις που εμφανίζουν οι αγορές, ως αποτέλεσμα του μηχανισμού που ανακοίνωσε η ΕΕ για τη στήριξη των οικονομιών της ευρωζώνης με προβλήματα υψηλού χρέους, δεν τον εκπλήσσουν και αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα της μειωμένης ανάπτυξης που θα γνωρίσουν οι χώρες αυτές τα επόμενα χρόνια.

«Το 60% των εμπορικών μας συναλλαγών είναι με τη ζώνη του ευρώ. Έτσι, εκτιμάμε ότι πρόκειται για έναν πολύ υπαρκτό κίνδυνο», δήλωσε ο Πόουζεν στο αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο «National Public Radio», σύμφωνα με απομαγνητοφωνημένο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα. «Εάν η ευρωζώνη ακολουθήσει καθοδική τροχιά, το γεγονός θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για εμάς», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης που θα μεταδοθεί την Παρασκευή στην εκπομπή «Morning Edition show».

Ο Πόουζεν ρωτήθηκε και για τα πρόσφατα σχόλια του πρώην διοικητού της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Πολ Βόλκερ, ο οποίος αμφισβήτησε το μέλλον του ευρώ. «Τα σχόλια του Βόλκερ εδράζονται στη χειρότερη δυνατή έκβαση, η οποία δεν νομίζω ότι είναι πιθανή, αλλά πρέπει να παραδεχθούμε ότι σήμερα είναι περισσότερο πιθανή παρά σε οποιοδήποτε σημείο των παρελθόντων 11 ετών της ζωής του ευρώ», είπε ο Πόουζεν.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο NPR η πρόσφατη αδυναμία της βρετανικής λίρας δεν ανησυχεί τον Πόουζεν. «Είναι χρήσιμο να να θυμόμαστε ότι τα νομίσματα ανεβαίνουν και κατεβαίνουν. Το θεμελιώδες γεγονός σχετικά με την Ευρώπη είναι ότι η Ευρωζώνη θα αναπτύσσεται με αργό ρυθμό τα επόμενα χρόνια. Αυτή είναι η μεγάλη είδηση και αυτό είναι το θλιβερό της υπόθεσης», δήλωσε ο Πόουζεν.

Η Τράπεζα της Αγγλίας εντόπισε την οικονομική αδυναμία της Ευρωζώνης και τις ανησυχίες των αγορών σχετικά με τον κίνδυνο κρατικών χρεών ως απειλή για την οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας, στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της για τον πληθωρισμό, την προηγούμενη εβδομάδα.

Ελάχιστοι οικονομικοί αναλυτές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας από το τρέχον ιστορικά χαμηλό τους επίπεδο του 0,5%, το νωρίτερο πριν το τέλος του έτους, παρά τη διαμόρφωση του πληθωρισμού στο υψηλότερο σημείο του των τελευταίων 17 μηνών, ήτοι του 3,7% τον προηγούμενο μήνα.

ZENITH