Skip to main content

Απειλή για το σχέδιο διάσωσης της Κορώνειας

Με σημαντικές απώλειες κοινοτικών πόρων που μπορεί να φθάσουν έως και στο σύνολο των περίπου 20 εκ. ευρώ, που έχει δεσμεύσει το Ταμείο Συνοχής για τη διάσωση της λίμνης Κορώνειας, κινδυνεύει η χώρα μα
Με σημαντικές απώλειες κοινοτικών πόρων που μπορεί να φθάσουν έως και στο σύνολο των περίπου 20 εκ. ευρώ, που έχει δεσμεύσει το Ταμείο Συνοχής για τη διάσωση της λίμνης Κορώνειας, κινδυνεύει η χώρα μας. Την ίδια στιγμή, ο τρόπος που έχει επιλεγεί, μέσα από το υπάρχον Master Plan, για την αναβίωση του υγροβιοτόπου ενδέχεται να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που πάει να λύσει, καθώς είναι ορατή η απειλή η «άρρωστη» Κορώνεια, τελικώς να παρασύρει και τη γειτονική λίμνη Βόλβη σε περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις οικονομικές και οικολογικές εξελίξεις γύρω από το πολυθρύλητο σχέδιο διάσωσης της Κορώνειας «έκρουσε» ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων – Πρασίνων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, από κοινού με τον πρώην νομαρχιακό σύμβουλο κ. Μπίκο, την Έπαρχο Λαγκαδά κ. Π. Καλαϊτζή και ειδικούς πανεπιστημιακούς επιστήμονες.

Μιλώντας λίγο νωρίτερα σε συνέντευξη τύπου, ο κ. Τρεμόπουλος έκανε γνωστό ότι στις 23 του τρέχοντος μήνα η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θα πρέπει να δώσει πειστικές εξηγήσεις για το πώς υλοποιείται το Master Plan, για την Κορώνεια, το οποίο έχει προϋπολογισμό 27 εκ. ευρώ.

«Αν δεν πειστούν, υπάρχει ορατός κίνδυνος να χαθούν τα περίπου 20 εκ. ευρώ που έχει δεσμεύσει για το σκοπό αυτό το Ταμείο Συνοχής», ανέφερε και κάλεσε την υπουργό Περιβάλλοντος πριν την 23η Φεβρουαρίου να ζητήσει την αναθεώρηση του υπάρχοντος Master Plan, είτε να δηλώσει ότι το εγκαταλείπουμε, να πληρώσουμε ότι έχει υλοποιηθεί και να πάμε σε ένα 3ο σχέδιο τύπου Master Plan. «Δεν είναι ό,τι καλύτερο, διότι θα έχουμε νέες καθυστερήσεις», επεσήμανε και υποστήριξε πως αν δεν γίνει κάτι από αυτά τα δύο, «η χώρα είναι πιθανό να εμπλακεί σε διαδικασίες με κοινοτικά όργανα και μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Στην παρέμβασή του ο κ. Μπίκος υποστήριξε πως μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί ούτε το 25% του Master Plan, ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί στο σύνολό του, ενώ κατήγγειλε και αδιαφανείς διαδικασίες και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στην υλοποίηση των έργων που προβλέπονται. Έφερε ως παράδειγμα δε, περίπτωση στην οποία, όπως ισχυρίστηκε «η νομαρχία Θεσσαλονίκης αγνόησε την πρώτη πιο ελκυστική προσφορά κατασκευαστικής εταιρείας, επιλέγοντάς την αμέσως επόμενη, ζημιώνοντας το δημόσιο με πάνω από 1 εκ. ευρώ». Για τα θέματα αυτά, όπως αναφέρθηκε, έχει γίνει και εισαγγελική έρευνα, αλλά τα αποτελέσματά της δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμη. «Όσοι είναι υπεύθυνοι να βρεθούν και να αποδοθεί όποια ευθύνη τους αναλογεί», είπε τόσο ο κ. Μπίκος, όσο και Έπαρχος Λαγκαδά, Πόπη Καλαϊτζή, η οποία ζήτησε να λυθεί το πρόβλημα της Κορώνειας διότι «εκτός όλων των άλλων έχει μαραζώσει και οικονομικά την Επαρχία Λαγκαδά». Κατά την ίδια θα πρέπει επίσης, να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής με στροφή στην πράσινη ανάπτυξη, τον οικοτουρισμό κλπ.

Όσον αφορά στην περιβαλλοντική απειλή, ο κ. Τρεμόπουλος σημείωσε ότι με τη λειτουργία της ενωτικής διώρυγας (τάφρου) μεταξύ Κορώνειας και Βόλβης για μεταφορά υδάτων εκατέρωθεν, επιβεβαιώνεται ο φόβος ότι αντί να διασωθεί η Κορώνεια, θα αποκτήσει πρόβλημα και η Βόλβη. Σε παρέμβασή της η αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιολογίας κ. Μ. Μουστάκα εξήγησε πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μεταφερθούν τοξικοί, αλλά και άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί στη Βόλβη και να δημιουργήσουν τις λεγόμενες «παγίδες θανάτου».

ZENITH