Skip to main content

«Απελευθερώστε τις απολύσεις, κόψτε τα επιδόματα»

Δεύτερη εβδομάδα της «ανάκρισης» από το μεικτό κλιμάκιο των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, αυτή που αρχίζει σήμερα και κατά πάσα πιθανότητα η δυσκολότερη.
Δεύτερη εβδομάδα της «ανάκρισης» από το μεικτό κλιμάκιο των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, αυτή που αρχίζει σήμερα και κατά πάσα πιθανότητα η δυσκολότερη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελεγκτές έδειξαν τις άγριες διαθέσεις τους το απόγευμα της Παρασκευής, όταν στη σύσκεψη που είχαν με τον υπουργό Εργασίας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, του ζήτησαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, να ξηλωθεί όλο το πλέγμα των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα και να φτιαχτεί από την αρχή. Κι εν αντιθέσει με ό,τι λέγεται τις τελευταίες μέρες, την προσοχή τους δεν τράβηξε μόνο ο δημόσιος τομέας, αλλά και ο ιδιωτικός. Για παράδειγμα, ζητήθηκε η κατάργηση οποιουδήποτε πλαφόν στο ποσοστό των απολύσεων κι όχι μόνο. Ζήτησαν την κατάργηση οποιουδήποτε επιδόματος ανταγωνιστικότητας, ιδιαίτερα στο δημόσιο τομέα, προβάλλοντας μια μάλλον εύλογη απορία: «Ποια αποδοτικότητα;».

Όπως άλλωστε αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τα Νέα, τα κλιμάκια ζητούν κατάργηση του 14ου και του 13ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και τη μείωση του κατώτατου μισθού που σήμερα ανέρχεται στα 780 ευρώ. Ακόμα, στη συνάντηση εξετάσθηκαν ζητήματα σχετικά με το σύστημα διαιτησίας, το νομικό καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το καθεστώς των απολύσεων, την περικοπή της αποζημίωσης για απόλυση στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και την κατάργηση του ποσοστού των απολύσεων του 2% μηνιαίως.

Τα χειρότερα, όμως, φαίνεται ότι έπονται. Η συζήτηση της Παρασκευής θα συνεχισθεί κι αυτή την εβδομάδα, ενώ ανάλογη εμπειρία θα έχει και το υπουργείο Υγείας, κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη. Κατόπιν θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι υπουργοί, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδας κι όχι μόνο. Το μεικτό κλιμάκιο, κατά πάσα πιθανότητα και την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ σύντομα θα πρέπει να αναμένεται νέο κλιμάκιο της ΕΕ και της ΕΚΤ αποκλειστικά για τη σύνταξη της πρώτης τριμηνιαίας απολογιστικής έκθεσης για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας...

ZENITH