Skip to main content

Απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια εξαιτίας της 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), η οποία διαμαρτύρεται για το καμποτάζ και το ασφαλιστικό.
Ένταση επικρατεί εδώ και λίγη ώρα στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς απεργοί ναυτεργάτες απέκλεισαν την πύλη στην Ακτή Ξαβερίου, παρεμποδίζοντας την επιβίβαση περίπου 1.200 τουριστών σε δύο κρουαζιερόπλοια που επρόκειτο να αναχωρήσουν στις 11:00.

Συγκεκριμένα, 120 ναυτεργάτες εμπόδισαν την επιβίβαση 811 τουριστών στο κρουαζιερόπλοιο Aqua Marina, καθώς και άλλων 394 στο Aegean Pearl.

Σε επιφυλακή η αστυνομική δύναμη που βρίσκεται στο λιμάνι, για την αποφυγή επεισοδίων.

Εξάλλου, δεμένα παραμένουν από τις έξι το πρωί τα πλοία στα λιμάνια εξαιτίας της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με βασικά αιτήματα εργασιακά θέματα (Zenith και καμποτάζ) αλλά και το ασφαλιστικό.

Οι απεργοί έχουν συγκεντρωθεί στην ακτή Καλλιμασιώτη στο λιμάνι του Πειραιά, από τα ξημερώματα, ωστόσο δεν έχουν εμποδίσει την κατάπλου κρουαζιερόπλοιων. Από νωρίς τα ξημερώματα κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το Aegean Perl, με 762 επιβάτες, το οποίο έχει προγραμματισμένο απόπλου στις 11:00. Στις 04:40 «έδεσε» το Aqua Marina με 930 επιβάτες, το οποίο αναμένεται να αποπλεύσει στις 11:00. Στις 05:20 έφθασε το κρουαζιερόπλοιο Gemini με 800 επιβάτες, το οποίο πρόκειται να αναχωρήσει στις 22:30.

Η 24ωρη απεργία θα κρατήσει μακριά από το λιμάνι του Πειραιά το κρουαζιερόπλοιο «Zenith», της Pullmantur Cruises, θυγατρικής της Royal Caribbean Cruises.

Ήδη η πλοιοκτήτρια εταιρεία του κρουαζιερόπλοιου Zenith αποφάσισε να αλλάξει το προγραμματισμένο δρομολόγιο και αντί για Πειραιά το πλοίο θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Μάλτας, από όπου θα επιβιβαστούν 1.800 επιβάτες.

Υπό το φόβο επεισοδίων, λόγω της απεργίας, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να μεριμνήσει για την τάξη στο λιμάνι.

Τη συνδρομή της αστυνομίας ζήτησε και το Λιμενικό Σώμα, που έχει την ευθύνη για το λιμάνι, και κατόπιν αυτού στον Πειραιά αναμένονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Οι νέες κινητοποιήσεις της ΠΝΟ έχουν προκαλέσει την οργή των επαγγελματιών στον τομέα του τουρισμού, που κάνουν λόγο για απώλειες εκατομμυρίων ευρώ. Επιστολή διαμαρτυρίας έχουν αποστείλει στα υπουργεία Οικονομίας και Τουρισμού.

Τελευταία ενημέρωση: 11:50

ZENITH