Skip to main content

Απέτυχε η απόπειρα ανατροπής του Γκόρντον Μπράουν

Την αποτυχία της αιφνιδιαστικής κίνησης να ζητηθεί μυστική ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, για την τύχη του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, παραδέχτηκε ο πρώη
Την αποτυχία της αιφνιδιαστικής κίνησης να ζητηθεί μυστική ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, για την τύχη του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, παραδέχτηκε ο πρώην υπουργός άμυνας της χώρας, Τζέφρι Χουν, αλλά τα μέσα ενημέρωσης της χώρας εκτιμούν ότι η απόπειρα εξασθένισε ακόμη περισσότερο τη θέση του ηγέτη του κόμματος.

Πάντως, έρευνα της κοινής γνώμης που δημοσιεύεται σήμερα, δείχνει ότι ενδεχόμενο αλλαγής στην ηγεσία των Εργατικών δεν θα είχε καμία επίπτωση στο πως θα ψηφίσει η πλειοψηφία των βρετανών στις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν μέχρι τον επόμενο Ιούνιο.

Ο Χουν και η πρώην υπουργός υγείας Πατρίσια Χιούιτ ζήτησαν χθες από τους βουλευτές των Εργατικών στη βουλή να ψηφίσουν για την ηγεσία του Μπράουν, λέγοντας ότι αυτό θα βοηθήσει να θεραπευθούν οι διαιρέσεις στο εσωτερικό του κόμματος, το οποίο βρίσκεται πίσω από τους Συντηρητικούς στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, αλλά ο Χουν είπε ότι δεν τα κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη των βουλευτών στην πρόταση.

«Ήταν μία ευκαιρία για τους βουλευτές των Εργατικών να αναγνωρίσουν ότι υφίστανται διαιρέσεις, να τις παραδεχθούν δημόσια και να προσπαθήσουν να τις επιλύσουν, επέλεξαν όμως να μην το κάνουν», είπε ο Χουν.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εφημερίδας Sun, οι Εργατικοί υπολείπονται κατά εννέα εκατοστιαίες μονάδες των Συντηρητικών και τα Βρετανικά μέσα εκτιμούν ότι μία αργή και χλιαρή απάντηση στην πρόταση για ψηφοφορία που υπέβαλλαν πολλά ανώτατα στελέχη του κόμματος, ενδεχομένως θα προκαλέσει πιο μακρόχρονη βλάβη.

Ο χρόνος εκδήλωσης της απόπειρας ήταν έκπληξη καθώς οι Εργατικοί είχαν αρχίσει να ανακτούν κάποιο έδαφος έναντι των Συντηρητικών στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Η έρευνα της SUN έγινε 5 και 6 Ιανουαρίου και έδειξε ότι οι Εργατικοί βρίσκονται στο 31% έναντι 40% των Συντηρητικών και 17% των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ενώ το 58% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι ενδεχόμενο αλλαγής ηγεσίας των Εργατικών δεν θα επηρέαζε τη ψήφο του.

Ο εξαιρετικά ισχυρός υπουργός επιχειρήσεων της κυβέρνησης Μπράουν, Πίτερ Μάντελσον, απέρριψε την πρόταση για ψηφοφορία λέγοντας ότι δεν είναι τίποτε άλλο πλην ενός αντιπερισπασμού.

«Δεν βλέπω μία ουρά υπουργών έξω από το γραφείο μου ή στο τηλέφωνό μου που να λένε ότι θέλουν να αλλάξουν αρχηγό, δεν χρειάστηκε να πείσω κανέναν», δήλωσε ο Μάντελσον.

Όμως, ο υπουργός Εξωτερικών Ντέηβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος θεωρείται εκ των επικρατέστερων υποψήφιων να αντικαταστήσουν τον Μπράουν χρειάστηκε έξι ώρες για να εκφράσει την υποστήριξη του στον πρωθυπουργό, την ίδια ώρα, που σύμφωνα με τις εφημερίδες, άλλοι υπουργοί εξέφραζαν την υποστήριξη τους, αν και με διαφοροποιήσεις ως προς τον βαθμό ενθουσιασμού.

Σύμφωνα με το BBC, οι υποστηρικτές της πρότασης για ψηφοφορία, είχαν την στήριξη έξι κορυφαίων υπουργών.

Η εφημερίδα Γκάρντιαν γράφει ότι «όσοι ενεπλάκησαν στην απόπειρα, εξέθεσαν την αδυναμία τους και ίσως σύντομα να φαίνονται σαν καμένα χαρτιά» προσθέτοντας όμως ότι «ο Μπράουν έχει πληγεί και εξασθενίσει για μία ακόμη φορά την ώρα που ο ίδιος και οι Εργατικοί χρειάζονταν να συγκεντρώσουν όλη τους τη δύναμη για να πολεμήσουν τον εχθρό».

Ο Μπράουν είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών επί δέκα χρόνια στις κυβερνήσεις του Τόνι Μπλέρ, πριν τον αντικαταστήσει, στα μέσα της θητείας, το 2007, αλλά αυτή τη δεκαετία είχε ενοχλήσει πολλούς με την επιθυμία του για τη θέση του πρωθυπουργού.

Οι επικριτές του λένε ότι δεν είναι χαρισματικός και ότι οι επιδόσεις του έχουν υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της βαθειάς ύφεσης και εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο χειρίζεται την αιματηρή εκστρατεία στο Αφγανιστάν.

ZENITH