Skip to main content

Απίθανη η αναδιάρθρωση χρέους σύμφωνα με την Credit Suisse

Απίθανη χαρακτηρίζει την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας ή κάποιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η Credit Suisse.
Απίθανη χαρακτηρίζει την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας ή κάποιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η Credit Suisse. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε ακόμα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας και θα έθετε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των τραπεζών, εξηγεί ο οίκος.

«Η υποκειμενική μας άποψη είναι ότι η σημερινή δομή κινήτρων προς όλες τις περιφερειακές χώρες τάσσεται έντονα υπέρ μιας προσπάθειας να συμμορφωθούν με τους στόχους της λιτότητας που έχουν ήδη συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ», αναφέρουν οι αναλυτές. «Και αυτό δεν υπάρχει, και επαναλαμβάνουμε, δεν υπάρχει, μεθοδικός τρόπος για την αναδιάρθρωση χρέους μέσα στη νομισματική ένωση».

Όπως εξηγεί η Credit Suisse, με δεδομένο ότι μια χώρα μέλος της ΟΝΕ δεν μπορεί να επιβάλει περιορισμούς κεφαλαίων, η αναδιάρθρωση θα απαιτούσε την ίδια ημέρα που θα πραγματοποιηθεί, η χώρα αυτή να τηρεί μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα και έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Για να το επιτύχει αυτό, τα μέτρα που θα απαιτούνταν θα ήταν πολύ πιο βάναυσα από αυτά που σήμερα λαμβάνονται. Επίσης, το ρίσκο της μαζικής ανάληψης καταθέσεων από τις τράπεζες θα ήταν τεράστιο και αυτό θα ήταν καταστροφικό για το τραπεζικό σύστημα.

«Επομένως, η άποψή μας είναι ότι ως πρώτη προσέγγιση, είναι εύλογο να πιστέψει κανείς ότι δεν θα γίνει καμία αναδιάρθρωση χρέους άμεσα, όπως και ότι δεν θα γίνει έως ότου θεωρηθεί πολύ ασφαλέστερο για να επιχειρηθεί κάτι τέτοιο», γράφουν οι αναλυτές.

ZENITH