Skip to main content

Από Μάιο... και βλέπουμε για τη δόση

Δεν διαφαίνεται συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, έχουμε χρήματα για τον Μάιο διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί κύκλοι. Ποια τα αγκάθια στις συζητήσεις.

Απομακρύνεται, όπως όλα δείχνουν, το ορόσημο του Eurogroup της 24ης Απριλίου για την εκταμίευση μέρους των δόσεων προς την Ελλάδα, καθώς το χάσμα ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές παραμένει μεγάλο και μέχρι σήμερα φαντάζει ανυπέρβλητο. Η κατάσταση στην διαπραγμάτευση χαρακτηρίζεται ως οριακή, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν κάνει βήματα πίσω, την ώρα που η ρευστότητα της χώρας βρίσκεται στο κόκκινο.

Πλέον, η συμφωνία επί των ελληνικών μέτρων και κατ' επέκταση η εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα τοποθετείται εντός του επόμενου μήνα, πιθανόν στο Eurogroup της 11ης Μαΐου. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος είπε στη Handelsblatt πως στην επερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας πιθανότατα θα γίνει απολογισμός της προόδου, και δεν θα ληφθεί απόφαση για την απελευθέρωση των κεφαλαίων.

Πηγές της κυβέρνησης κάνουν λόγο για αδιαλλαξία και εμμονή των εταίρων σε αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και οι νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, κάτι που όπως διαμηνύεται σε όλους τους τόνους, δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από την Αθήνα. Οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν δυσφορία για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς (Brussels και Athens Group), καθώς, όπως λένε, άλλη είναι η εικόνα στις επαφές με τους επικεφαλής των θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και άλλη στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων τέθηκε επί τάπητος στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου διαπιστώθηκε πως η χώρα έχει χρήματα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της τόσο στο εσωτερικό (πληρωμή μισθών και συντάξεων) όσο και στο εξωτερικό (την 1η Μαΐου η χώρα πρέπει να πληρώσει 200 εκατ. ευρώ για τόκους στο ΔΝΤ και στις 12 του ίδιου μήνα περίπου 700 εκατ. ευρώ που αφορούν τη δόση), και έτσι δεν θα προχωρήσουν σε μια βεβιασμένη συμφωνία που θα αθετεί τις προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις.

Ιδιαίτερη σημασία δίνει η κυβέρνηση στο ταξίδι του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, στις ΗΠΑ, όπου θα παραστεί  στη δεξίωση στο Λευκό Οίκο για  τον εορτασμό της Εθνικής Ανεξαρτησίας της Ελλάδας και αναμένεται να έχει και  κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο  Μπαράκ Ομπάμα.

Παράλληλα θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Brookings στο θεματικό τραπέζι με τίτλο:  «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της», ενώ θα έχει επαφές με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, και τους ομολόγους του των ΗΠΑ και Ιταλίας, Τζακ Λιού και Πιερ Κάρλο Παντοάν αντίστοιχα.

ZENITH