Skip to main content

Από μια κλωστή οι σχέσεις Ελλάδας - δανειστών

Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας

Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας. Κι αυτό θα φανεί στην αποψινή, εξαμερή, συνάντηση, για την οποία οι πιθανότητες επιτυχούς έκβασης για την χώρα μας είναι ελάχιστες.

Το κλίμα στις Βρυξέλλες, από το πρωί, είναι βαρύ, ενώ η απόφαση της κυβέρνησης να «φέρει» προς ψήφιση στη Βουλή δύο νομοσχέδια (για την ανθρωπιστική κρίση και τη ρύθμιση των οφειλών), που θεωρούνται από την πλευρά των θεσμών ως μονομερείς κινήσεις έχει προκαλέσει την πολύ έντονη αντίδραση τους.

Ηδη, όλες οι «προεργασίες» της εξαμερούς, αλλά και της Συνόδου Κορυφής, ήταν ενδεικτικές του κλίματος.

Ως γνωστόν, σε αδιέξοδο κατέληξε το τελευταίο EuroWorkingGroup, το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και διήρκεσε μόλις 45 λεπτά. Ο πρόεδρος του, Βίζερ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος, ο νέος επικεφαλής της ελληνικής πλευράς, Θεοχαράκης (σσ ο οποίος είναι άνθρωπος του υπουργού Οικονομικών, Βαρουφάκη και έχει αντικαταστήσει τον Χουλιαράκη, που ήταν άνθρωπος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Δραγασάκη) είπε ότι με τα θέματα θα ασχοληθεί η Σύνοδος Κορυφής κι έτσι η διαδικασία ολοκληρώθηκε πριν καλά - καλά ξεκινήσει.

Ο ίδιος κανόνας ισχύει και στην περίπτωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, με το γνωστό αποτέλεσμα.

Η ελληνική πλευρά, υπό αυτές τις συνθήκες, προσέρχεται στην βελγική πρωτεύουσα με τη φιλοδοξία να μετατρέψει την διαπραγμάτευση σε πολιτική. Αυτή θα είναι η βασική στόχευση της Αθήνας, αλλά το θέμα είναι πόσες πιθανότητες έχει για να πετύχει το στόχο της.

ZENITH