Skip to main content

Από θρυλικό παλάτι σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο

Κάποτε κατοικία του Μαχαραγιά Sawai Man Singh ΙΙ και της όμορφης βασίλισσάς του, Rajmata Gayatri Devi, το παλάτι Rambagh είναι ένας ζωντανός θρύλος στην ιστορία του Rajputana.
Κάποτε κατοικία του Μαχαραγιά Sawai Man Singh ΙΙ και της όμορφης βασίλισσάς του, Rajmata Gayatri Devi, το παλάτι Rambagh είναι ένας ζωντανός θρύλος στην ιστορία του Rajputana.

Χτισμένο το 1835 σε λιτές γραμμές για τις αγαπημένες υπηρέτριες της βασίλισσας, ανακαινίστηκε αργότερα για να χρησιμοποιηθεί ως βασιλικός ξενώνας και μετονομάστηκε σε Rambagh, έπειτα από την ανάληψη της βασιλείας από τον Μαχαραγιά Sawai Man Singh ΙΙ. Ο εγγονός του, πρίγκιπας Sawai Man Singh ΙΙ ήρθε με την ενθρόνιση του το 1910. Αργότερα, πήγε στην Αγγλία να τελειώσει τις σπουδές του. Ενώ βρισκόταν εκεί, ονειρεύτηκε να κάνει το Rambagh επίσημη κατοικία του. Κατά την επιστροφή του στην Ινδία, ξεκίνησε να πραγματοποιεί το όνειρό του, και το 1925, το παλάτι Rambagh έγινε η μόνιμη κατοικία του μαχαραγιά της Jaipur.

Παρέμεινε κατοικία της βασιλικής οικογένειας του Rajasthan έως το 1957, όταν και μετατράπηκε αρχικά σε ένα ξενοδοχείο πολυτελείας υπό τον έλεγχο της  βασιλικής οικογένειας. Το 1972, η διαχείριση του παλατιού παραδόθηκε στα Taj Hotels Resorts and Palaces. Η σουίτα Suryavanshi αποτελούσε μέρος των προσωπικών διαμερισμάτων της βασιλικής οικογένειας, ενώ η Suvarna Mahal, η κάποτε αίθουσα εκδηλώσεων αναγεννησιακού στυλ είναι σήμερα η φίνα  τραπεζαρία Umaid Bhawan Palace.

Σκαρφαλωμένο ψηλά, επάνω από την πρωτεύουσα της Jodhpur, το παλάτι Umaid Bhawan, το τελευταία από τα μεγάλα παλάτια της Ινδίας, ήταν επίσης μια από τις μεγαλύτερες βασιλικές κατοικίες στον κόσμο όταν άνοιξε τις πόρτες του το 1943. Χτισμένο εξ ολοκλήρου με χρυσοκίτρινο ψαμμίτη, σχεδιάστηκε από τον Henry Vaughan Lanchester, αρχιτέκτονα της εποχής των Εδουάρδων. Το πολυτελές εσωτερικό του έγινε σε στυλ Art Deco που έκανε θραύση τα χρόνια εκείνα σε  Ευρώπη και Αμερική.

Έπειτα από περισσότερα από εξήντα χρόνια, με τους κοινόχρηστους χώρους του και τις πολυτελείς σουίτες Regal και Vice-Regal να παραμένουν ουσιαστικά ανέπαφες, το παλάτι είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα συντηρημένα δείγματα του ύφους του Art Deco. Στη καρδιά μιας έκτασης 26 στρεμμάτων, το παλάτι Umaid Bhawan μετατράπηκε σε ξενοδοχείο το 1977, με τις σουίτες και τα δωμάτιά του να διατηρούν το αυθεντικό στυλ Art Deco εσωτερικά. Η θεαματική κεντρική Rotunda, της οποίας ο θόλος ανέρχεται στα 105 πόδια, η οβάλ αίθουσα απ΄ όπου ξεκινούν οι σκάλες και η οποία πλαισιώνεται από τις εντυπωσιακές αίθουσες Ballroom και Banquet Hall στις δύο πλευρές, η Αίθουσα του Θρόνου με τις έξοχες τοιχογραφίες Ramayana, όλα επιβεβαιώνουν το μεγαλείο αυτού του εντυπωσιακού παλατιού. Ο σημερινός Μαχαραγιάς της Jodhpur, η Αυτού Υψηλότητα Μαχαραγιάς του Gaj Singh και η βασιλική οικογένεια συνεχίζουν να κατοικούν στο τμήμα  που στο παρελθόν ήταν το Zenana, μια ιδιωτική πτέρυγα για τις κυρίες της βασιλικής οικογένειας.

ZENITH