Skip to main content

Από την έρημο της Σομαλίας στις πιο διάσημες πασαρέλες του κόσμου

Στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Νοεμβρίου η προβολή της ταινίας «Desert Flower» (Το λουλούδι της ερήμου) στο πλαίσιο των Ειδικών Προβολών του 50ού Φεστιβάλ Κινηματο
Στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Νοεμβρίου η προβολή της ταινίας «Desert Flower» (Το λουλούδι της ερήμου) στο πλαίσιο των Ειδικών Προβολών του 50ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η δωδεκάχρονη Γουόρις ζει σ΄ ένα χωριό νομάδων στην έρημο της Σομαλίας . Όταν καταλαβαίνει ότι ο πατέρας της έχει αποφασίσει να την παντρέψει με έναν βοσκό, το σκάει από το σπίτι της και πηγαίνει στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου στη γιαγιά της. Εκείνη όμως δεν την κρατά κοντά της αλλά τη στέλνει εσώκλειστη να δουλέψει ως καθαρίστρια στην πρεσβεία της Σομαλίας στο Λονδίνο, κοντά σε κάποιους συγγενείς. Για τα επόμενα χρόνια η νεαρή Γουόρις ζει σε κατάσταση αιχμαλωσίας μέσα στην πρεσβεία μέχρι την ημέρα που ξεσπά εμφύλιος στην πατρίδα της και όλοι οι αξιωματούχοι τρέπονται σε φυγή. Ξαφνικά βρίσκεται να περιφέρεται μόνη με μια βαλίτσα με τα ελάχιστα υπάρχοντά της, για πρώτη φορά στους δρόμους του Λονδίνου. Βρίσκει δουλειά ως καθαρίστρια σε ένα εστιατόριο, αλλά σύντομα η τύχη θα της χαμογελάσει όταν τραβά την προσοχή του διάσημου φωτογράφου Τέρι Ντόναλντσον. Από εκείνη τη στιγμή και με τη βοήθεια της καλής της φίλης Μέριλυν, η ζωή της θα αλλάξει για πάντα...

Η ταινία, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο «Το λουλούδι της ερήμου» της Γουόρις Ντίρι (1998), αφηγείται την πραγματική της ζωή. Από την έρημο της Σομαλίας, η Γουόρις βρέθηκε στις πιο διάσημες πασαρέλες του κόσμου. Η Σομαλή καλλονή ήταν η πρώτη που έθιξε δημόσια το ζήτημα της κλειτοριδεκτομής, το οποίο υπέστη και η ίδια σε ηλικία 3 ετών. Η Γουόρις Ντίρι αποφασίζει τελικά να σταματήσει την καριέρα του μοντέλου και να αφιερωθεί στον αγώνα για τον τερματισμό αυτού του βάρβαρου τελετουργικού το οποίο υφίστανται εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο.
 
Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ, Γιώργος Χωραφάς, σημείωσε ότι εάν υπάρχει κάτι που δίνει νόημα στο σινεμά δεν είναι άλλο από τις ιστορίες ανθρώπων που μας διδάσκουν τη δύναμη και την αξία της ανθρώπινης ζωής. «Η ιστορία της Γούορις Ντίρι, μιας γυναίκας που πέρασε φρικτές αντιξοότητες και που κατόρθωσε να μετατρέψει το σκοτάδι μιας τρομακτικής εμπειρίας σε φως και σε ελπίδα είναι μία από αυτές. Με αυτή την προβολή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική της και απαιτούμε να μπει ένα τέλος στη φρικτή παράδοση της κλειτοριδεκτομής, που δεν έχει θέση στον κόσμο του 21ου αιώνα, σε έναν πλανήτη που θέλει να ονομάζεται πολιτισμένος», τόνισε ο κ. Χωραφάς, καλώντας τους συντελεστές της ταινίας στη σκηνή. 

Η σκηνοθέτις Σέρι Χόρμαν, ο διευθυντής φωτογραφίας Κεν Κελς και η ίδια η Γουόρις Ντίρι καλωσόρισαν το κοινό και ευχαρίστησαν το Φεστιβάλ για την προβολή της ταινίας. «Όταν συνάντησα τη Γουόρις για πρώτη φορά, μου είπε να φτιάξω μια ταινία που θα κάνει τους ανθρώπους να γελούν και να κλαίνε ταυτόχρονα. Δείτε την ταινία και μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για μια αληθινή ιστορία. Είναι μια ιστορία που έχει αλλάξει τη ζωή μου, είναι μια ταινία για τις γυναίκες, για τους άνδρες που αγαπούν τις γυναίκες, για την ανθρώπινη φύση, για όλο τον κόσμο», σημείωσε η Σέρι Χόρμαν.

Παίρνοντας το λόγο, εν μέσω χειροκροτημάτων, η Γουόρις Ντίρι προέτρεψε τους θεατές να δουν με προσοχή την ταινία και πρόσθεσε «Ανοίξτε την καρδιά και τα μάτια σας και παρακολουθείστε την ταινία προσπαθώντας πραγματικά να τη βιώσετε».




Δημήτρης Τσάκωνας

ZENITH