Skip to main content

Από το 2011 οι βεβαιώσεις φορολογικής αναμόρφωσης των ΑΕ

Μετά από το δημοσίευμα της Voria.gr, που ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργούσε στους λογιστές η πρόωρη εφαρμογή του σχετικού άρθρου, το υπουργείο Οικονομικών αποκατέστησε την τάξη.
Σε αποκατάσταση της ομαλότητας προχώρησαν με παρέμβαση τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, μετά από το δημοσίευμα της Voria.gr για την πρόωρη εφαρμογή από τις ΔΟΥ του άρθρο 17 παράγραφος 9 του νέου φορολογικού νόμου 3842/2010.

Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, οι λογιστές, μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις των ΑΕ, υποχρεούνται να προσκομίζουν ενυπόγραφες βεβαιώσεις αφενός ότι έχει πραγματοποιηθεί η φορολογική αναμόρφωση των εταιρειών και αφετέρου πως οι εταιρείες δεν οφείλουν οποιοδήποτε φόρο (ότι παρακρατήθηκαν δηλαδή και αποδόθηκαν ορθά οι παρακρατούμενοι φόροι).

Παρότι όμως η εφαρμογή της διάταξης προϋποθέτει την πιστοποίηση των λογιστών και, ως εκ τούτου, στο πλαίσιο ενός εύλογου χρόνου προσαρμογής στα νέα δεδομένα, αφορά τα εισοδήματα του οικονομικού έτους 2011, η Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Θεσ/νίκης ζητούσε από φέτος την προσκόμιση των βεβαιώσεων από τους λογιστές. Όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, αυτό προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στη λογιστική και φοροτεχνική κοινότητα, όπως προκύπτει από τις έντονες διαμαρτυρίες που δέχτηκε το τηλεφωνικό κέντρο της Voria.gr.

Το υπουργείο Οικονομικών αφουγκράστηκε τις αντιδράσεις και κάλεσε τη Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Θεσσαλονίκης να συμμορφωθεί με το χρονικό περιθώριο που δίνεται βάσει σχετικής διάταξης στους λογιστές για να πιστοποιηθούν, με αποτέλεσμα η ΔΟΥ να σταματήσει να ζητάει τα ειδικά έντυπα.

Ελπίζουμε το ΥΠΟΙΚ να συνεχίσει και στο μέλλον να επιδεικνύει ανάλογα καλά αντανακλαστικά και να διορθώνει αμέσως τα κακώς κείμενα του νέου φορολογικού ν/σ. Εμείς περιμένουμε, πάντως, ακόμα, τις απαντήσεις για το μπλόκο στις συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων με Βουλγαρία, Κύπρο κτλ.

ZENITH