Skip to main content

Από το ΔΝΤ η πρώτη δόση της βοήθειας στην Ελλάδας

Από το ΔΝΤ θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας. Αν όλα πάνε βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει, τότε το πιθανότερο είναι ότι η πρώτη δόση ρευστότητας για τη χώρα μας θα προέλ
Από το ΔΝΤ θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας. Αν όλα πάνε βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει, τότε το πιθανότερο είναι ότι η πρώτη δόση ρευστότητας για τη χώρα μας θα προέλθει από την Ουάσιγκτον. Θα είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ και θα είναι μιας μορφής προκαταβολή, γι΄ αυτά που θα επακολουθήσουν. Συνολικά, το Ταμείο εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει το ποσό των 10 - 12 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια του 2011.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό θα διατεθεί με επιτόκιο το οποίο θα είναι μικρότερο ακόμα και του 3%. Το γεγονός αυτό θεωρείται και είναι πολύ σημαντικό, καθώς θα κατεβάσει σημαντικά τον μέσο όρο του επιτοκίου με το οποίο θα λάβει τη συνολική βοήθεια η χώρα μας. Κι αυτό γιατί το σταθερό επιτόκιο με το οποίο θα πάρει τη βοήθεια από την ΕΕ θα φτάσει στο 5%. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που θα διατεθεί στην Ελλάδα θα εισρεύσει σταδιακά και μόνο υπό όρους. Ειδικότερα, κάθε φορά που εκταμιεύεται ένα ποσό, θα ανακοινώνεται κι ένα νέο πακέτο μέτρων, το οποίο θα πρέπει να υλοποιηθεί, προκειμένου να διατεθούν τα κεφάλαια. Όπως γίνεται αντιληπτό, η όλη διαδικασία κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι, αλλά στο οικονομικό επιτελείο δηλώνουν και είναι αισιόδοξοι.

Έτοιμο να παρέχει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα το ΔΝΤ

Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  δια του επικεφαλής του Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε «έτοιμο να μετάσχει στην προσπάθεια» των χωρών της ζώνης του ευρώ για να δοθεί οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα στην περίπτωση που ζητηθεί. Κλιμάκιο του ΔΝΤ συναντάται στις Βρυξέλλες σήμερα, Δευτέρα, με εκπροσώπους την Κομισιόν, της ΕΚΤ και της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε: «Χαιρετίζω τη σημερινή δήλωση για το σχέδιο οικονομικής υποστήριξης που θα παρασχεθεί από τις χώρες της ευρωζώνης στην Ελλάδα, όταν αυτό χρειαστεί, για να προφυλαχθεί η σταθερότητα σε όλη τη ζώνη του ευρώ».

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των υπουργών Οικονομίας των χωρών της ζώνης του ευρώ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας είναι ένα βήμα πολύ σημαντικό», προστίθεται στην ανακοίνωση του κ. Στρος-Καν.

«Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή, περιλαμβανόμενης μιας συμφωνίας μέσω πολυετούς διευθέτησης, όταν θα υπάρξει ανάγκη και θα ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές», αναφέρεται.

ZENITH