Skip to main content

Από το «Πούλιτζερ» στο «Κομουνάλε» οι γαλάζιοι σαραντάρηδες

Ποιοι παρέστησαν στη χτεσινή τρίωρη συνάντηση για τα εσωτερικά της ΝΔ. Τι είπαν, πότε είναι το επόμενο ραντεβού, ποια θα είναι η κεντρική πολιτική παρέμβαση στο εσωτερικό του κόμματος.

του Τάσου Τασιούλα

Είκοσι στελέχη της ΝΔ μαζεύτηκαν τελικά στη χτεσινή συνάντηση της ομάδας «Πούλιτζερ» στη Θεσσαλονίκη. Οι σαραντάρηδες πρώην κομματικά στελέχη στις οργανώσεις νεολαίων του κόμματος μαζεύτηκαν στο «Κομουνάλε» και συζήτησαν τις εσωκομματικές εξελίξεις και κυρίως τη δική τους παρέμβαση σ’ αυτές.

Μάλιστα ανανέωσαν το ραντεβού τους στη Θεσσαλονίκη μέσα στο Μάιο, ενώ υπήρξε άλλη μια συνάντηση στη Λαμία πριν από είκοσι μέρες και αναμένεται να οριστεί ακόμη μια συνάντηση κεντρικού χαρακτήρα στην Αθήνα εντός του Μαΐου.

Απουσίες από στάση δεν υπήρξαν. Άλλωστε, η ομάδα «Πούλιτζερ» (από το κατάστημα στο οποίο κάνουν τις συναντήσεις τους στην πρωτεύουσα) δεν αποτελείται μόνο από αυτά τα στελέχη, ενώ όπως οι ίδιοι τονίζουν το σχήμα είναι ανοιχτό σε όποιον ασπάζεται το υπό διαμόρφωση κοινό πλαίσιο αναφοράς. Οι ίδιοι λένε όχι σε απότοκα εσωστρέφειας, ενώ όταν ήταν σε καίριες θέσεις στις φοιτητικές και νεολαιίστικες οργανώσεις της ΝΔ πολλοί μεταξύ τους ήταν σε διαφορετικά στρατόπεδα και σε σκληρή κόντρα, κάτι που δεν τους εμποδίζει να έρθουν τώρα κοντά…

Στα σημαντικά είναι το γεγονός ότι η όλη χτεσινή κουβέντα ήταν απαλλαγμένη από τη φόρτιση προσώπων, καθώς η ομάδα δεν προκρίνει κάποιον ως ηγέτη, αλλά η ζύμωση και το διακύβευμα είναι καθαρά πολιτικό.

Στα ζητούμενα πάντως της ομάδας είναι και το όνομα. Ούτε σαραντάρηδες, ούτε «Πούλιτζερ», αλλά πως; Πολλά ακούστηκαν πρόχειρα στη συνάντηση της Παρασκευής. Ένα το ακούσαμε: «BlueBoys». Απορρίφθηκε όμως. «Έχουμε και girls», είπε κάποιος…

Ποιοι… ζυμώθηκαν

Στα σοβαρά… οι παρουσίες που καταγράψαμε: Ηλίας Νικολακάκος (από Αθήνα, δικηγόρος, πρώην εκτελεστικός γραμματέας ΔΑΠ Θεσσαλονίκης και εκτελεστικός γραμματέας της ΟΝΝΕΔ), Μάριος Τσάκας (από Αθήνα, γραμματέας Δήμου Γλυφάδας, πρώην στέλεχος ΔΑΠ και ΟΝΝΕΔ), Γιάννης Αγγελής (πρ. γραμματέας ΔΑΠ Θεσσαλονίκης), Κατερίνα Ανδριανάκη (πρ. στέλεχος ΔΑΠ Φιλοσοφικής), Σταύρος Βελεμής (πρ. στέλεχος ΔΑΠ Φυσικού), Χρήστος Βλαχοκώστας (πρ. στέλεχος ΔΑΠ Πολυτεχνείου, σήμερα στη διοίκηση του ΤΕΕ), Σπύρος Γκουτζαμάνης (πρ. στέλεχος ΔΑΠ Πολυτεχνικής Θεσσαλονίκης), Θανάσης Δεβλιώτης (πρ. στέλεχος ΟΝΝΕΔ, σήμερα πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης), Γιώργος Κιοσσές (πρ. γραμματέας ΔΑΠ Θεσσαλονίκης), Χρήστος Κοπατσάρης (πρ. στέλεχος ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, σήμερα στο Οικονομικό Επιμελητήριο), Κώστας Κυπαρίσσης (πρ. στέλεχος ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, σήμερα στο Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης), Γιάννης Λουκάς (τραπεζικός, πρ. στέλεχος ΔΑΠ Πληροφορικής Θεσσαλονίκης), Μιχάλης Μελετιάδης (οικονομολόγος, πρ. στέλεχος ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης), Μόσχος Μπαντούλας (πρ. στέλεχος ΔΑΠ Γεωπονικής), Νίκος Παπαδόπουλος (πρ. γραμματέας ΔΑΠ ΤΕΙ, ΠΑΜΑΚ και στο συντονιστικό της ΟΝΝΕΔ), Δημήτρης Γαλαμάτης (πρ. πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και πρ. βουλευτής και δήμαρχος Βόλβης), Κίμων Μηταλίδης (πρ. γραμματέας ΔΑΠ) και βέβαια ο ιδιοκτήτης του Κομουνάλε, Θόδωρος Δοϊρανλής (πρ. στέλεχος ΟΝΝΕΔ Β’ Θεσσαλονίκης).

Τι συζητήθηκε

Όσο για το… μενού της πολιτικής κουβέντας των γαλάζιων σαραντάρηδων είχε το δικό του ενδιαφέρον. Η ζύμωση αφορούσε στη συμφωνία τα στελέχη αυτής της γενιάς να διατυπώσουν το νέο αφήγημα για την παράταξη και τη χώρα. Όλοι ήταν θετικοί και μάλιστα υιοθέτησαν την άποψη ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο καταστατικό της ΝΔ, ώστε οι όποιες αποφάσεις να λαμβάνονται με διαβούλευση και ευρεία συμμετοχή και η διαμόρφωση των πολιτικών να γίνεται από κάτω προς τα πάνω.

Τα στελέχη εμμένουν στη θέση που διατύπωσαν στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ στις αρχές του προηγούμενου Μαρτίου (πρώτη επίσημη εμφάνιση και πολιτική έκφραση της κίνησης) για την ανάγκη διεξαγωγής εκτάκτου συνεδρίου κι όχι εθνικής συνδιάσκεψης, όπως τελικά αποφάσισε η ηγεσία του κόμματος. Στο επόμενο διάστημα θα γίνει μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα, ώστε να διαμορφωθεί ένα κεντρικό πολιτικό κείμενο – παρέμβαση κατ’ αρχήν για τη ΝΔ και κατ’ επέκταση για τη χώρα. Το κείμενο δε θα απευθύνεται στο κομματικό ακροατήριο, αλλά στην κοινωνία, καθώς όπως συμφωνήθηκε δεν επιτρέπονται κομματικές περιχαρακώσεις και δογματισμοί. Η κοινωνία, έλεγαν τα στελέχη, θέλει συγκεκριμένες προτάσεις για την άρση των αδιεξόδων που βιώνει.

ZENITH