Skip to main content

Αποφασισμένοι να διατηρήσουν τις δουλειές τους οι εργαζόμενοι στα Μεταλλεία Κασσάνδρας(φωτ

«Κλειστήκαμε μέσα στις στοές όταν έπρεπε. Γιατί να μην αποκλείσουμε και τη Βουλή, να πάμε όλοι στο Σύνταγμα να καθίσουμε απέξω μέχρι να λυθεί το θέμα μας;», αναφέρουν οι εργαζόμενοι στα Μεταλλεία Κασσ

του Βασίλη Παπαναστασούλη

Την άλλη όψη του νομίσματος που λέγεται εξόρυξη χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική παρουσίασαν οι πρόεδροι των Σωματείων Εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Μ.Παναγίας. Οι πρόεδροι των Σωματείων δήλωσαν αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να προστατέψουν τις θέσεις εργασίας και το μέλλον του τόπου τους ακόμη και να κλειστούν στις στοές όπως έκαναν το 2003. Παράλληλα, άφησαν αιχμές κατά της νέας κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι κάποιοι «παίζουν» παιχνίδια σε βάρος τους.

Κάτοικοι κυρίως από τη Μ. Παναγία αλλά και από άλλα μεταλλευτικά χωριά κατέκλυσαν τους χώρους εντός και εκτός του αμφιθεάτρου του πολιτιστικού κέντρου.

Image
xris1


Οι πρόεδροι των Σωματείων Εργαζόμενων αναφέρθηκαν σε συνάντηση που είχαν προεκλογικά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τους ενημέρωσε ότι μετά τον τερματισμό της επένδυσης οι 1.900 εργαζόμενοι θα ενταχθούν σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Όπως υποστήριξαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη τους είπε ότι θα μείνουν άνεργοι, ενώ κατά τις συναντήσεις τους στην Αθήνα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι θα επανεξεταστεί ο νόμος που αφορά τον ορυκτό πλούτο και η επένδυση στις Σκουριές. Τα βέλη τους στράφηκαν και κατά του δημάρχου Αριστοτέλη Γιάννη Μίχου, που όπως είπαν, εξελέγη υποσχόμενος ότι θα συμφιλιώσει τις αντιμαχόμενες πλευρές και θα εξομαλύνει την κατάσταση. «Πώς θα γίνει αυτό με κλειστά τα Μεταλλεία» διερωτήθηκαν.

Image
xris2


Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν από την Πολιτεία να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της για την επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. «Δεν είναι δυνατόν με το έτσι θέλω να μας κλείσουν, υπάρχει νομιμότητα, υπάρχει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Θέλουμε να μας πούνε τι θα γίνει αύριο, θα έχουμε δουλειά, θα έχει ο τόπος Μεταλλεία; Διεκδικούμε τα αυτονόητα», επισήμαναν. Υποστήριξαν ότι πρέπει η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα να έχουν ξεκάθαρες θέσεις για το τι θέλουν για τη Χαλκιδική και σημείωσαν ότι επί σειρά ετών όλα τα επαγγέλματα έχουν συνυπάρξει ο τουρισμός, η γεωργία και η κτηνοτροφία μαζί με τη λειτουργία των Μεταλλείων.  «Οι γονείς μας, οι παππούδες μας αγωνίστηκαν για τα Μεταλλεία και τώρα ακούμε πυροτεχνήματα ότι θα μας βάλουν σε προγράμματα. Αυτό δεν θα περάσει, δεν θα ανεχθούμε να μας εμποδίζουν να πάμε στη δουλειά μας. Καλούμε το νέο υπουργό Δημόσιας Τάξης να πάρει τα ΜΑΤ από τις Σκουριές γιατί θα τις προστατέψουμε εμείς», υπογράμμισαν οι πρόεδροι των Σωματείων και πρόσθεσαν: «Αν χρειαστεί θα βγούμε στους δρόμους, εμείς οι Μεταλλωρύχοι είμαστε αγωνιστές Το 2003 κλειστήκαμε στις στοές. Τώρα μπορούμε να κάνουμε και άλλα πιο δυναμικά πράγματα, το δίκαιο είναι με το μέρος μας».

Image
xris3


Σε ερώτηση της Voria.gr για τη μορφή των κινητοποιήσεων τους ο Χρήστος Ζαφειρούδας πρόεδρος του Επαγγελματικού Σωματείου Μεταλλωρύχων και Υπογείων Στοών των Μεταλλείων Κασσάνδρας απάντησε: «Όλα αυτά τα χρόνια δείξαμε ότι ξέρουμε να αγωνιζόμαστε. Κλειστήκαμε μέσα στις στοές όταν έπρεπε. Γιατί να μην αποκλείσουμε και τη Βουλή, να πάμε όλοι στο Σύνταγμα να καθίσουμε απέξω μέχρι να λυθεί το θέμα μας;».

Image
xris4

Στο ίδιο πνεύμα ο Γιώργος Χατζής πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Αγίας Βαρβάρας σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι θα φθάσουν στο δυνατότερο σημείο. «Το σίγουρο είναι ότι θα προστατέψουμε τον τόπο και την εργασία μας», δήλωσε.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έκαναν λόγο για εκστρατεία εκφοβισμού τους. «Την περασμένη εβδομάδα για να πάμε στο σπίτι μας φύγαμε μέσα από το βουνό γιατί η τρομοκρατία στις Σκουριές είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Μας διώξανε από τα σπίτια μας, αλλάξανε σχολεία τα παιδιά μας και όλα αυτά με την αστυνομία παρούσα», επισημάνθηκε στη Συνέντευξη Τύπου. Κατήγγειλαν ότι ακόμη, και χθες το βράδυ προσπάθησαν να τους εκφοβίσουν γράφοντας συνθήματα έξω από τα γραφεία του Συλλόγου στη Μ.Παναγία και στο προαύλιο της εκκλησίας.

Image
xris5(1)

 «Εκπροσωπούμε 2000 Έλληνες πολίτες», ανέφερε  ο Γιώργος Χατζής και στέλνοντας ένα μήνυμα προς τη νέα κυβέρνηση τόνισε: " Είμαστε 1986 εργαζόμενοι, με πλήρη ασφάλιση , και παίρνουμε τους μισθούς στην ώρα μας. Μια αριστερή κυβέρνηση είναι θεωρητικά με τους εργαζόμενους. Όλα αυτά τα λεφτά συντελούν στην τοπική ανάπτυξη αλλά και στην οικονομία της κοινωνίας γενικότερα» .

Ακόμη επισήμανε ότι:  «Υπάρχει μονόπλευρη ενημέρωση . Είμαστε 10.000 άνθρωποι (οι εργαζόμενοι, οι οικογένειες τους κ.α) και δεν μας κάλεσε κανένας, δεν μας άκουσε κανείς. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε κι εμείς, οι κάτοικοι της περιοχής. Αυτή η περιοχή βγάζει μεταλλωρύχους πάππου προς πάππου, δεν θα γυρίσουμε στα πέτρινα χρόνια του 2003.Θέλω να στείλω ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση: Από αγώνες ξέρουμε και όταν θα μας βρουν μπροστά τους θα μάθουν οι πραγματικοί κάτοικοι της περιοχής...».

Τη στήριξη του προς τους εργαζόμενους εξέφρασε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής Θεόδωρος Αδαλής λέγοντας ότι :  «Θα δώσουμε μάχη για να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. Μιλάμε για 5000 άμεσες και πιο πολλές έμμεσες θέσεις εργασίας. Η μεταλλευτική δραστηριότητα προϋπήρχε και αναπτύχθηκε η περιοχή. Άνοιξαν μαγαζιά κι άλλες επιχειρήσεις ενώ στην υπόλοιπη χώρα μπαίνουν λουκέτα. Εγώ είμαι άνθρωπος του τουρισμού (24 χρόνια στα ξενοδοχεία). Εκεί κάτω (νότια Χαλκιδική) έχω δει τη φτώχεια που υπάρχει. Οι εργαζόμενοι παίρνουν 400 ευρώ και όλα τα χρήματα πηγαίνουν στα ξενοδοχεία και στα τουριστικά πρακτορεία. Όσοι δουλέψαμε στην αγορά ξέρουμε τι σημαίνει "καθαρός" μισθός"».

 
 

Ακολουθεί το ψήφισμα των Σωματείων εργαζομένων

Ψήφισμα Σωματείων εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας

«Δεν επιτρέπουμε να παίζουν με τις ζωές μας»

1.    Έχουμε δώσει πολλούς αγώνες. Ενωμένοι, όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Σήμερα εδώ από την Μεγάλη Παναγία, ξεκινάει ένας νέος αγώνας και κάνουμε τώρα από εδώ την αρχή.
2.    Περιμένουμε από την νέα κυβέρνηση να μας αντιμετωπίσει σοβαρά ως Έλληνες πολίτες και να ξεκαθαρίσει επιτέλους τις θέσεις τις. Περιμένουμε από μια Αριστερή κυβέρνηση να στηρίξει τον δίκαιο αγώνα μας για τα αυτονόητα δικαιώματά μας: την εργασία, την ευημερία, την ανάπτυξη.
Οι αποφάσεις των επόμενων ημερών, θα καθορίσουν τις επόμενες ενέργειές μας.
3.    Δεν διαπραγματευόμαστε την αξιοπρέπεια μας. Ό,τι κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια με τόσους δίκαιους αγώνες.
4.    Θα είμαστε εδώ και θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας μας, το μέλλον μας και το μέλλον του τόπου μας. Και αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε.
5.    Τα χωριά μας, τα παιδιά μας και ότι δικαιωματικά κερδίσαμε με αγώνες δεν τα θυσιάζουμε στα ΕΣΠΑ.
 
Σήμερα πιο ενωμένοι και αποφασισμένοι από ποτέ, δηλώνουμε παρόντες στις εξελίξεις. Και έτοιμοι να τις δρομολογήσουμε.

Για το μέλλον μας, για τα παιδιά μας, για τα χωριά μας.

Γιατί δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να παίζει με την ζωή μας.
 
Οι πρόεδροι των Σωματείων Εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας
 

Business Story
Off

ZENITH