Skip to main content

Αποφυλάκιση Παπαγεωργόπουλου προτείνει ο εισαγγελέας

Εισαγγελική πρόταση για αποφυλάκιση του πρώην δημάρχου για λόγους υγείας, με μοναδικό περιορισμό την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. «Απάνθρωπες οι συνθήκες στις φυλακές», τόνισε ο Βασίλης Παπαγεωργόπο

του Βασίλη Παπαναστασούλη

Την αποφυλάκιση του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, προτείνει ο εισαγγελέας στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών. Σημειώνεται πως ήδη ο πρώην δήμαρχος, που καταδικάστηκε για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου, έχει καταθέσει αίτηση αναίρεσης της απόφασης στον Άρειο Πάγο.

Ο εισαγγελέας προτείνει να αποφυλακιστεί ο κ. Παπαγεωργόπουλος μόνο για λόγους υγείας και όχι  επί της ουσίας της υπόθεσης, ζητώντας ακόμη ο μοναδικός περιοριστικός όρος που θα του επιβληθεί να είναι αυτός της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Στη συνεδρίαση του δικαστηρίου κατέθεσε ο καθηγητής αθλητικής καρδιολογίας του ΑΠΘ, Αστέριος Δεληγιάννης, ο οποίος υποστήριξε πως ο κ. Παπαγεωργόπουλος εισήχθη για πρώτη φορά στο ΑΧΕΠΑ με έμφραγμα το 1997, όπου υποβλήθηκε σε δύο αγγειοπλαστικές. Ακόμη, σύμφωνα με τον καθηγητή, ο κ. Παπαγεωργόπουλος εισήχθη το 1998 στο νοσοκομείο «Άγιος Λουκάς», όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογράφημα.

«Ήταν πειθαρχημένος ασθενής και στη διατροφή του και στα φάρμακά του», τόνισε ο κ. Δεληγιάννης, συμπληρώνοντας πως όταν επισκέφθηκε τον πρώην δήμαρχο στη φυλακή διαπίστωσε επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του, ειδικά την άνοιξη. Τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου πρότεινε να εισαχθεί σε νοσοκομείο, κάτι που έγινε με την εισαγωγή του στο «Παπαγεωργίου», όπου διαπιστώθηκε εκτεταμένη αθηροσκλήρωση, υποβλήθηκε σε 10 αγγειοπλαστικές, και του τοποθετήθηκαν μπαλονάκια.

Όπως είπε ο καθηγητής, ο ασθενής με αθηροσκλήρωση, εκτός από την αναγκαία φαρμακευτική αγωγή, απαιτείται να αλλάξει ζωή, να μην καπνίζει, να έχει ειδική διατροφή, να κάνει ασκήσεις – κυρίως αερόβιες – και το πιο σημαντικό να αποφεύγει το άγχος και το στρες, που, όπως τόνισε ο κ. Δεληγιάννης, στη φυλακή είναι διπλάσιο και τριπλάσιο.

«Απάνθρωπες οι συνθήκες στις φυλακές»

Κατά την εξέτασή του ο Β.Παπαγεωργόπουλος τόνισε πως «υπηρέτησα με αυταπάρνηση την πατρίδα και την πόλη μου επί χρόνια, ως αθλητής, βουλευτής και δήμαρχος. Άφησα πολλά και μεγάλα έργα, με κορυφαία εξ αυτών τη Νέα Παραλία και το δημαρχιακό μέγαρο».

Ο πρώην δήμαρχος συνέχισε λέγοντας πως «βρέθηκα στις φυλακές Διαβατών με οριακή απόφαση 3-2 και σκέφτομαι: αν οι δύο εφέτες που ψήφισαν υπέρ της αθώωσης είχαν κληρωθεί στο Τριμελές Εφετείο τώρα δεν θα βρισκόμουν στη φυλακή, δεν θα είχε σπιλωθεί το όνομά μου και δεν θα είχε έρθει η καταρράκωσή μου».

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος τόνισε πως «δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο εις βάρος μου, όπως υποστήριξαν οι δύο δικαστές που ψήφισαν υπέρ της αθώωσής μου. Ένοχος ένοχο ουκ ποιεί (σσ εννοώντας την κατάθεση Σαξώνη)».

Ο ίδιος συνέχισε: «Όλα αυτά επέδρασαν στην υγεία μου. Στους είκοσι μήνες φυλάκισης παρουσίασα σοβαρή επιδείνωση. Οι συνθήκες διαβίωσης δεν συνάδουν με τον τρόπο που πρέπει να ζω τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον όσα θα μου δώσει ο Θεός. Οι συνθήκες στις ελληνικές φυλακές είναι απάνθρωπες, απαράδεκτες. Ζω σε ένα χώρο 20 τμ, που προβλέπεται γαι 4 άτομα, αλλά κρατούνται 10 άτομα, από τους οποίους οι επτά καπνίζουν.

»Είμαι 15 ώρες κλεισμένος σε αυτό το κελί και άλλες τρεις ώρες στον διάδρομο, όπου βγαίνουν 185 φυλακισμένοι, από τους οποίους οι 165 καπνίζουν. Καπνίζουμε τόσες ώρες και στη συνέχεια έχουμε έξοδο στο προαύλιο.

»Άλλη μια παράμετρος είναι το ψύχος, καθώς δεν υπάρχει θέρμανση».

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της δίκης προσκομίστηκε ιατρικό πόρισμα που υπογράφουν, εκτός από τον κ Δεληγιάννη, ακόμη δύο καρδιολόγοι και συγκεκριμένα ο Χαράλαμπος Καρβούνης, διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ και ο Γιώργος Μπομπότης, διευθυντής καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Στο πόρισμα τονίζεται πως ο τρόπος ζωής στις φυλακές δεν είναι αυτός που θα έπρεπε για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη ασθένεια του πρώην δημάρχου, και εκφράζει το φόβο για θανατηφόρες επιπλοκές (μέχρι και έμφραγμα του μυοκαρδίου).

ZENITH