Skip to main content

Αποφυλακίζονται 6 σωφρονιστικοί - κατηγορούμενοι για το θάνατο Καρέλι

Αποφυλακίζονται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης οι προφυλακισμένοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που κατηγορούνται για βασανισμό μέχρι θανάτου του Αλβανού βαρυποινίτη.

του Βασίλη Παπαναστασούλη

Με βούλευμα του, το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης αποφάσισε τη διακοπή της προσωρινής κράτησης για τους 6 σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας Σερρών.Προφυλακίστηκαν πριν ένα χρόνο, μετά τις απολογίες τους για το θάνατο του Ιλία Καρέλι ενώ το δικαστικό συμβούλιο είχε απορρίψει το αίτημα αποφυλάκισης, πριν έξι μήνες.

Συνολικά 13 δεσμοφύλακες παραπέμφθηκαν να δικαστούν για τον ξυλοδαρμό του Αλβανού βαρυποινίτη, με την κατηγορία της «διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων, με αποτέλεσμα το θάνατο ατόμου κατά συναυτουργία», ενώ ο διευθυντής του Σωφρονιστικού Καταστήματος θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το πλημμέλημα της «υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή».

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, μόλις συμπληρώθηκε το 12μηνο της προφυλάκισης για τους 6 απ' τους κατηγορούμενους, δεν παρέτεινε την προσωρινή κράτηση και την αντικατέστησε με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, υιοθετώντας την σχετική εισήγηση του εισαγγελέα.

Ο αντεισαγγελέας Εφετών Βασίλης Φλωρίδης εισηγήθηκε τα εξής:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για την πράξη των αιτούντων κατηγορουμένων υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις αλλά και για το ότι η ίδια η πράξη τους ενέχει ιδιάζουσα απαξία λόγω της θέσεως τους. Οι πολίτες περιμένουν από τους επαγγελματίες να δείχνουν επαγγελματισμό, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, και να μην αφήνουν τα συναισθήματα να επεμβαίνουν στην εργασία τους.

»Δεν προέκυψε ότι οι αιτούντες έκαναν προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διαφύγουν, ούτε είναι ύποπτοι φυγής, ούτε υπήρξαν φυγόποινοι ή φυγόδικοι, έχουν δε γνωστή διαμονή στη χώρα. Είναι οικογενειάρχες και άρα με αυξημένες οικογενειακές ανάγκες. Η συμπτωματικότητα της πράξης τους, μετέβαλε τους αιτούντες από έντιμους σωφρονιστικούς υπαλλήλους σε υπόδικους ενός σοβαρού εγκλήματος αλλά ο θεσμός της προσωρινής κράτησης συνδέεται και με τα παραπάνω  στοιχεία τα οποία δεν συντρέχουν».

Στη δικογραφία αναφέρεται ότι στις 25 Μαρτίου 2014 ο βαρυποινίτης Ιλια Καρέλι τραυμάτισε θανάσιμα, με αυτοσχέδιο μαχαίρι, τον σωφρονιστικό υπάλληλο Γιώργο Τσιρώνη, μέσα στις φυλακές Μαλανδρίνου όπου κρατείτο. Δύο μέρες αργότερα, στις 27 Μαρτίου 2014 μετήχθη στις φυλακές Νιγρίτας, όπου έπεσε θύμα ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου.

Από την κάμερα ασφαλείας της φυλακής προέκυψε ότι ο βαρυποινίτης, μέχρι να ετοιμαστεί το κελί του, παρέμεινε επί 25 λεπτά σε χώρο αναμονής όπου τον επισκέφτηκαν οι κατηγορούμενοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και όλοι μαζί άρχισαν να χτυπούν ενώ του έριχναν νερό και  έκαναν χρήση ενός αυτοσχέδιου βούρδουλα από σεντόνι. Λίγες ώρες αργότερα κατέληξε από καρδιακή ανακοπή.

ZENITH