Skip to main content

Απογοητευμένη η ΕΣΕΕ από τα αναπτυξιακά κίνητρα του φορολογικού

Kατώτερα των αναγκών των επιχειρήσεων χαρακτηρίζει τα αναπτυξιακά κίνητρα που περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο Z΄ του νέου φορολογικού νομοσχεδίου η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου
Kατώτερα των αναγκών των επιχειρήσεων χαρακτηρίζει τα αναπτυξιακά κίνητρα που περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο Z΄ του νέου φορολογικού νομοσχεδίου η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, ο στόχος της παροχής αναπτυξιακών κινήτρων παράλληλα με τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου δεν επιτυγχάνεται.

«Η φορολογική απαλλαγή στη νεανική επιχειρηματικότητα δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική, ενώ οι υπόλοιπες φορολογικές ελαφρύνσεις δεν είναι ουσιαστικές, αφού δεν βοηθούν άμεσα τη βιωσιμότητα των υφιστάμενων επιχειρήσεων. Το ειδικό αφορολόγητο που θεσπίζει το άρθρο 69 στους νέους επιχειρηματίες έως 35 ετών για 3 χρόνια δεν αναμένεται να παροτρύνει νέους και νέες, εν μέσω μάλιστα βαριάς οικονομικής ύφεσης, να ξεκινήσουν κάτι δικό τους», επισημαίνει η ΕΣΕΕ με επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών κ.Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, τα φορολογικά κίνητρα που δίνονται στα τρία άρθρα 70, 71 και 72 για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, της ευρεσιτεχνίας και της πράσινης ανάπτυξης αφορούν επί του παρόντος πολύ περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων.

Επιπλέον, η έκπτωση φόρου κατά 20%, και μάλιστα υπό ορισμένες προϋποθέσεις για τη διατήρηση θέσεων εργασίας (άρθρο 73) και δωρεές στο λογαριασμό αλληλεγγύης (άρθρο 74), δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των επιχειρήσεων, αλλά ούτε και στις δαπάνες τους.

Η ΕΣΕΕ θεωρεί απαραίτητο στις ύστατες διορθωτικές αλλαγές να συμπεριληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο επιπλέον κίνητρα για την ενίσχυση της απασχόλησης, αλλά και στοχευμένα επενδυτικά κίνητρα με τη δημιουργία και αξιοποίηση αφορολόγητου αποθεματικού στις πολυάριθμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα, τονίζει, ότι η δομή της ελληνικής αγοράς χρειάζεται φορολογικά κίνητρα συγχώνευσης μικρών επιχειρήσεων αλλά και μεταβίβασης οικογενειακών επιχειρήσεων από την μια γενιά στην άλλη.

Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων εξοντωτικών ποινών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ίσως πραγματική μεταρρύθμιση και αποτελεσματικότερη λύση να αποτελούσε η παροχή κινήτρων με την εφαρμογή ενός «point system» επιβράβευσης στους συνεπείς φορολογούμενους.

Αναφορικά με το άρθρο 6 και την προβληματική επέκταση της παρακράτησης του φόρου 8% στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, η ΕΣΕΕ πιστεύει ότι θα ανακληθεί και θα επανεξεταστεί σε δικαιότερη βάση το καλοκαίρι στον 2ο κύκλο των φορολογικών μεταρρυθμίσεων μαζί με τη σταδιακή κατάργηση του Κ.Β.Σ.

ZENITH