Skip to main content

Αποκάλυψαν το πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Βρέθηκε υπέροχο ελληνιστικό άγαλμα, που ίσως απεικονίζει το πραγματικό πρόσωπο του Μακεδόνα Στρατηλάτη. Αποκλειστικές φωτογραφίες. Μιλά στη voria.gr η επικεφαλής της ανασκαφής Πέπη Λιμναίου- Παπακώστα

Στις 7 Οκτωβρίου,στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου,στο Εθνικό Μουσείο,θα γίνει η πρώτη επίσημη παρουσίαση του ελληνιστικού αγάλματος  που ανακαλύφθηκε το Μάιο σε ανασκαφή που διενεργούσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας Αλεξανδρινού Πολιτισμού(Ε.Ι.Ε.Α.Π).

Η εκδήλωση θα είναι ιδιαίτερα λαμπρή και τιμητική για την Ελλάδα, με την παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων της Αιγύπτου και της Ελληνικής Παροικίας, καθώς και άνθρωποι των γραμμάτων και τεχνών της φιλικής χώρας.

Ο επικεφαλής του Ανωτάτου Αρχαιολογικού Συμβουλίου του Καίρου, διάσημος αρχαιολόγος Δρ.Ζαχι Χαουάς, έσπευσε να μιλήσει για τη σπουδαιότητα της ανακάλυψης «που μπορεί να μας οδηγήσει σε ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα στην περιοχή του Βασιλικού Τετραγώνου της Πτολεμαικής Αλεξάνδρειας».
Η διευθύντρια του Ινστιτούτου, ελληνίδα αρχαιολόγος Πέπη Λιμναίου-Παπακώστα, σε δήλωσή της αναφέρει: «Η ομάδα μου και εγώ είχαμε την εξαιρετική τύχη να βρούμε αυτό το μοναδικό άγαλμα, που αποτελεί αριστούργημα της ελληνιστικής γλυπτικής. Από την πρώτη στιγμή ήταν αινιγματικό, γιατί ενώ έχει όλα τα χαρακτηριστικά του Μ.Αλεξάνδρου, φέρει κοντά μαλλιά και φαβορίτες! Μελετώντας όμως και συγκρίνοντας το εύρημα με έργα σύγχρονα του Μεγάλου αυτού Ελληνα (όπως η παράσταση του κυνηγιού από τον Τάφο της Βεργίνας, η Σαρκοφάγος της Σιδώνος και το Μωσαικό της Πομπηίας), οδηγηθήκαμε στό συμπέρασμα οτι ίσως αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο του Αλέξανδρου. Τα περισσότερα από τα πορτραίτα που σώζονται είναι ρωμαικά αντίγραφα,πολυ μεταγενέστερα και ίσως εξιδανικευμένα...

Μια πρώτη χρονολόγηση του αγάλματος είναι στα τέλη του 4ου αι.π.Χ. και η τελειότητα της κατασκευής του παραπέμπει ακόμη και στη Σχολή του Λυσίππου, όσο και αν αυτό ακούγεται τολμηρό.

Εχουμε αρκετή μελέτη μπροστά μας,αλλά σίγουρα είναι μία μεγάλη ελληνική ανακάλυψη και μάλιστα εκτός Ελλαδος!»

Business Story
Off

ZENITH