Skip to main content

Αποκάλυψη τώρα ...για τις γερμανικές τράπεζες

Στοιχεία για τα ομόλογα της Ελλάδας και των υπολοίπων της ομάδας PIIGS που κατέχουν έδωσαν οι γερμανικές τράπεζες μετά από έντονες πιέσεις και επικρίσεις.
της Κωνσταντίνας Δημητρούλη


Δάσκαλε που εδίδασκες και νόμο δεν εκράτεις! Η παροιμία αυτή ταιριάζει γάντι στο γερμανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο μετά από έντονες πιέσεις και επικρίσεις τελικά ενέδωσε και ανακοίνωσε την έκθεσή του στα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας και των υπόλοιπων περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης, αν και αρχικά την είχαν αποκρύψει, παραβιάζοντας τους όρους των stress tests.

Να θυμίσουμε ότι οι Γερμανοί αξιωματούχοι ήταν αυτοί που σήκωσαν πρώτοι τη σημαία της διαφάνειας στο τραπεζικό κλάδο, καλώντας και πιέζοντας παράλληλα για εκτεταμένα τεστ αντοχής στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ευρώπης. Και αφού για μία ακόμα φορά έπεισαν τους εταίρους τους αυτοί τελευταία στιγμή προσπάθησαν να δραπετεύσουν από την πίσω πόρτα. Μάλιστα στη τελευταία συζήτηση στο Ecofin που αφορούσε τα τεστ αντοχής εμφανίστηκαν βασιλικότεροι του βασιλέως πασχίζοντας να πείσουν ότι με τα αποτελέσματα των stress test πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο εκτενής για να προστατευτεί η διαφάνεια, η οποία με τη σειρά της θα τονώσει την αξιοπιστία της Ενωμένης Ευρώπης. 

Τελικά, δύο μέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές κατηγόρησαν τη Γερμανία και τις τράπεζές της ότι δεν τήρησαν τη συμφωνία για τη δημοσιοποίηση αναλυτικών στοιχείων για τα κρατικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, στο πλαίσιο των διάρκειας τεσσάρων μηνών τεστ του τραπεζικού κλάδου της χώρας. Για την ακρίβεια έξι από τις δεκατέσσερις γερμανικές τράπεζες που έλαβαν μέρος στα τεστ – οι Deutsche Bank, Postbank, Hypo Real Estate, DZ, WGZ και Landesbank Berlin - δεν δημοσιοποίησαν τις πλήρεις λεπτομέρειες όσον αφορά στα κρατικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους.

Μετά από τις εν λόγω πιέσεις η Hypo Real Estate, η οποία μάλιστα έμεινε μεταξεταστέα στα τεστ, ανακοίνωσε ότι έχει έκθεση 73 δισ. ευρώ στις λεγόμενες και χώρες PIIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία), ενώ στα τέλη του α΄ τριμήνου κρατούσε στα χαρτοφυλάκιά της ελληνικά ομόλογα ύψους 7,91 δισ. ευρώ. Η Landesbank Berlin υπολόγισε την έκθεσή της στους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης στα 1,015 δισ. ευρώ, η Deutsche Postbank στα 7,9 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 0,3 δισ. ευρώ αφορούν την Ελλάδα), η WGZ Bank στα 4,16 δισ. ευρώ και η DZ στα 11,275 δισ. ευρώ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η μη συμμόρφωση των γερμανικών τραπεζών θα δώσει τροφή στην καχυποψία των επενδυτών ότι είχαν κάτι να κρύψουν, ενώ θέτουν σε κίνδυνο τη συνολική αξιοπιστία των τεστ κοπώσεως, τα οποία έχουν δεχτεί έντονη κριτική για τα χαλαρά τους κριτήρια. Αξιωματούχοι των γερμανικών ρυθμιστικών αρχών, της Bafin και της Bundesbank ανέφεραν στους FT ότι οι νόμοι της χώρας δεν τους επιτρέπουν να αναγκάσουν τις τράπεζες να δώσουν στη δημοσιότητα τα εν λόγω αναλυτικά στοιχεία. Και στο σημείο αυτό τίθεται το εξής ερώτημα, αφού δεν τους το επιτρέπει η νομοθεσία τους, τότε γιατί προσπαθούσαν να πείσουν τους υπολοίπους να δώσουν στοιχεία θεωρώντας εαυτούς αδιάφθορους; Δύο είναι οι απαντήσεις ή προσπάθησαν να κάνουν μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα, δηλαδή να τονώσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών με στοιχεία άλλων, ή απλά τους αρέσει το κουτσομπολιό και δείχνοντας την καμπούρα των άλλων επεδίωξαν να απωθήσουν τα φώτα της δημοσιότητας από το δικό τους τραπεζικό σύστημα.

ZENITH