Skip to main content

Αποκαθίσταται η ισορροπία στα γκισέ των τραπεζών

Αργά αλλά σταθερά, αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των καταθετών, καθώς τα τελευταία 24ωρα σημειώνονται και οι πρώτες εισροές στις τράπεζες.

Αργά αλλά σταθερά, αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των καταθετών, καθώς τα τελευταία 24ωρα σημειώνονται και οι πρώτες εισροές στις τράπεζες, μετά από πολύ καιρό. Ας σημειωθεί ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου έως και την περασμένη Δευτέρα, που υπογράφηκε η συμφωνία με τους δανειστές, οι εμπορικές τράπεζες στην Ελλάδα κατέγραψαν μόλις μια «θετική» μέρα από πλευράς ισοζυγίου εισροών - εκροών. Το γεγονός είναι από μόνο του ενδεικτικό της αφαίμαξης που σημειώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Συνεπώς, το ότι από κάποια στιγμή και μετά μέσα στην εβδομάδα τα δεδομένα αυτά άρχισαν να αλλάζουν θεωρείται εκ των πραγμάτων ως κάτι πολύ σημαντικό. Η πρώτη ένδειξη σημειώθηκε την Τρίτη όταν το ισοζύγιο έκλεισε αρνητικό μόλις κατά 100 εκατ ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ήταν μείον 1 δις ευρώ, περίπου, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τα 100 εκατ ευρώ να θεωρηθούν «μεγάλη νίκη».

Χθες, που το ισοζύγιο έκλεισε σχεδόν ιστορροπημένα, στις τράπεζες ήταν έτοιμες να δώσουν ...πάρτι, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το κλείσιμο της σημερινής μέρας, για να φανεί πως διαμορφώνεται το κλίμα στο γκισέ, στο τέλος μιας από τις δραματικότερες εβδομάδες των τελευταίων πέντε - έξι ετών.

ZENITH