Skip to main content

Απώλειες 1,7 δισ. δολαρίων για τις αεροπορικές εταιρείες

Ο αποκλεισμός του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, εξαιτίας της έκρηξης του ισλανδικού ηφαιστείου, προκάλεσε ζημίες ύψους 1,7 δισ. ευρώ στις πληγείσες αεροπορικές εταιρείες, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρ
Ο αποκλεισμός του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, εξαιτίας της έκρηξης του ισλανδικού ηφαιστείου, προκάλεσε ζημίες ύψους 1,7 δισ. ευρώ στις πληγείσες αεροπορικές εταιρείες, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Αερομεταφορών ΙΑΤΑ. Τις χειρότερες μέρες, Σάββατο και Κυριακή, οι αεροπορικές εταιρείες που επηρεάστηκαν από τον αποκλεισμό του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου έχασαν 400 εκατ. δολάρια την ημέρα, ανέφερε ο Τζιοβάνι Μπισινιάνι, πρόεδρος της ΙΑΤΑ, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στο Βερολίνο.

Προηγούμενες εκτιμήσεις της ΙΑΤΑ έκαναν λόγο για απώλειες 200 εκατομμυρίων δολαρίων ημερησίως, καθώς ο βορειοευρωπαϊκός εναέριος χώρος παραμένει αποκλεισμένος σχεδόν στο σύνολό του από το τέλος της περασμένης εβδομάδας. Στα διαφυγόντα κέρδη των αεροπορικών εταιρειών προστίθενται τα κόστη διαμονής, διατροφής και σε ορισμένες περιπτώσεις μεταφοράς με άλλα μέσα των εγκλωβισμένων επιβατών, πρόσθεσε ο κ. Μπισινιάνι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συνολικές ζημίες μπορεί να ξεπεράσουν και τα 1,7 δισ. δολάρια.

Ο κ. Μπισινιάνι κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βοηθήσουν τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες έπεσαν θύματα «ανωτέρας βίας, μίας κατάστασης όπου δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα». Ο κ. Μπισινιάνι σχολίασε επίσης ότι είναι «ντροπή για την Ευρώπη, ύστερα από τόσες δεκαετίες συζητήσεων, να μην διαθέτει ακόμη έναν ουσιαστικά Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό». Η εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη άρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά από σήμερα, καθώς αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων η Δανία και η Νορβηγία άνοιξαν τον εναέριο χώρο τους. Η δε Γερμανία αναμένεται να ανοίξει πλήρως τον εναέριο χώρο της από τις 09:00 GMT (12:00 ώρα Ελλάδας).

ZENITH