Skip to main content

Απώλειες μέχρι 80% στις εταιρίες πληροφορικής

Σημαντική μείωση τζίρου η οποία κυμαίνεται από 30% μέχρι 80% καταγράφουν στο εξάμηνο του 2010 οι περισσότερες επιχειρήσεις πληροφορικής της Βόρειας Ελλάδας. Την ανάγκη για επενδύσεις στις νέες τεχνολο
Σημαντική μείωση τζίρου, η οποία κυμαίνεται από 30% μέχρι 80% καταγράφουν στο εξάμηνο του 2010 οι περισσότερες επιχειρήσεις πληροφορικής της Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ). Μικρότερες είναι οι απώλειες για τις εταιρίες, οι οποίες δραστηριοποιούντα σε έργα του ιδιωτικού τομέα, ενώ για τις επιχειρήσεις που απευθύνονται στο δημόσιο τομέα η πτώση του τζίρου φθάνει στο 80%.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε σε διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ, ο κ. Τάσος Τζήκας, ο κλάδος αντέχει απέναντι στην κρίση, καθώς δεν έχουν καταγραφεί λουκέτα, ενώ περιορισμένες είναι και οι απολύσεις κυρίως από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι μικρομεσαίες εταιρείες-που αποτελούν το 99% του Συνδέσμου- αντέχουν την κρίση και δενπροχωρούν σε μειώσεις προσωπικού, χρηματοδοτώντας την ανάκαμψη της αγοράς. «Στόχος είναι να κρατήσουμε την απασχόληση όσο το δυνατόν πιο ψηλά και αν γίνεται να την αυξήσουμε», επεσήμανε ο κ. Τζήκας.

Ο κ. Τζήκας έθεσε δυο ζητήματα για την έξοδο από την κρίση και το μέλλον του κλαδου. Πρώτον οι επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες να γίνουν εθνική προτεραιότητα  και να αποτελέσουν την απάντηση στην κρίση. Δεύτερον η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια το εθνικό κέντρο των νέων τεχνολογιών, που θα δίνει έμφαση στην πληροφορική, την βιοτεχνολογία, την ενέργεια και τις τεχνολογίες περιβάλλοντος.

Ως δομικά προβλήματα της σημερινής ελληνικής οικονομίας ο κ. Τζήκας αναγνώρισε την έλλειψη ανταγωνιστικότητας και ξένων επενδύσεων, την ελλιπή προβολή της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό και την ανύπαρκτη εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς και το πρόβλημα διαφθοράς που αντιμετωπίζει η χώρα. «Μόνο με την χρήση της πληροφορικής μπορούν στην παρούσα φάση να ξεπεραστούν τα δομικά αυτά προβλήματα», τόνισε. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα προσέλκυσε το 2008 επενδύσεις μόνο 1,9 δισ. ευρώ επί συνόλου 804 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι στη Βόρεια Ελλάδα μπορεί να δημιουργηθεί μια μικρή, ελληνική εκδοχή της «Silicon Valley» με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, καθώς υπάρχουν όλες οι ειδικές συνθήκες, όπως είναι «η απόσταση από το κέντρο, η γειτνίαση με τις βαλκανικές χώρες, τα σημαντικά πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα και η αναπτυξιακή προίκα που έχει δημιουργηθεί από πρωτοβουλίες τόσο της πολιτείας, ΕΚΕΤΑ, Πόλος Καινοτομίας Κ.Μακεδονίας, Ζώνη Καινοτομίας όσο και της κοινωνίας, Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης.

Ειδικά για την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης ζήτησε τη συνδρομή της κυβέρνησης για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων μέσω της παροχής κινήτρων. Ήδη, στην Τεχνόπολη έχει εγκατασταθεί η εταιρία πληροφορικής Logismos, έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση της Oktabit, ετοιμάζονται άλλες 10 εταιρίες, ενώ έχουν επενδύσει συνολικά 25 εταιρίες. Εξάλλου, στη θερμοκοιτίδα της Τεχνόπολης στεγάζονται 10 μικρές, δυναμικές εταιρίες, εκ των οποίων η μια έχει την έδρα της στην Αμερική.

Σε ό,τι αφορά στη Ζώνη Καινοτομίας υπογράμμισε την ανάγκη να τρέξει γρήγορα, προκειμένου να γίνει η θεσμική ομπρέλα για να γίνει η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των νέων τεχνολογιών.

Τέλος, ο κ. Τζήκας πρότεινε μία σειρά μέτρων για την στήριξη της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου:

- Ψηφιακή Εγνατία: Αφορά την πληροφοριακή και τεχνολογική ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όλων των κλάδων στη Βόρεια Ελλάδα, στοχεύοντας κυρίως στην εξωστρέφειά τους. Ο Σύνδεσμος έχει υπολογίσει ότι το πρόγραμμα αφορά σε 500-1.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τη δημόσια δαπάνη να διαμορφώνεται σε 8-15 εκατ. ευρώ.

- Εγνατία Πληροφορικής 2, που αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης δράσης «Εγνατία Πληροφορική», η οποία αφορά στη χρηματοδότηση ΜΜΕ πληροφορικής στον άξονα της Εγνατίας, για τη σύνταξη επιχειρηματικών σχεδίων.

- Επιτάχυνση και επιτακτική περιφερειακή διάσταση των έργων πληροφορικής του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα ο υπάρχων σχεδιασμός των έργων που έχει προκηρύξει η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού.

- Αποκέντρωση και Ηλεκτρονικοποίηση των προμηθειών του δημοσίου, με σκοπό τη διαφάνεια.

- Μικρά και μεσαία έργα πληροφορικής στην περιφέρεια, με στόχο την ανάπτυξή της.

- Στήριξη της εξωστρέφειας και της διεθνούς προβολής των εταιριών νέας τεχνολογίας στο εξωτερικό, συμμετοχή στα μεγαλύτερα γεγονότα πληροφορικής του πλανήτη σε συνεργασία με ΟΠΕ και ΕΛΚΕ (ελληνική απουσία από τόσο σημαντικές διοργανώσεις CEBIT)

- Κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων νέων τεχνολογιών στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης.

- Τοποθέτηση υπουργού παρά τω πρωθυπουργό με αντικείμενο τις νέες τεχνολογίες και την πληροφορική για την παρακολούθηση και τον συντονισμό δράσεων που αφορούν τις νέες τεχνολογίες.

ZENITH