Skip to main content

Απολογισμός και προτάσεις από Όλι Ρεν

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ, ο επίτροπος Όλι Ρεν κάλεσε στους ευρωβουλευτές για περαιτέρω συνεργασ
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ, ο επίτροπος Όλι Ρεν εξέφρασε την εκτίμησή του προς το ΕΚ για την έως τώρα υποστήριξη που έχει επιδείξει και κάλεσε στους ευρωβουλευτές για περαιτέρω συνεργασία στις μελλοντικές πρωτοβουλίες.

Ο επίτροπος δήλωσε καταρχάς ότι συμφωνεί με τους ευρωβουλευτές που ζητούν οικονομική ένωση συμπληρωματική της νομισματικής.

«Έτσι θα πρέπει να προχωρήσουμε τώρα, αυτό είναι το δίδαγμα από την κρίση»,  δήλωσε και υπογράμμισε τα τρία βασικά στοιχεία που θα πρέπει από εδώ και στο εξής να μας απασχολήσουν :

- Να συνεχίσουμε την αντιμετώπιση της κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Αποφύγαμε μία πτώχευση αλά «Lehman Brothers» σε ευρωπαϊκό έδαφος, γι’ αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε με επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα για να διαφυλάξουμε την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη και την εύθραυστη ακόμα οικονομική ανάκαμψη στην ήπειρό μας.

- Να επιταχύνουμε, εντείνουμε και ολοκληρώσουμε την οικονομική μεταρρύθμιση των αγορών. Πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο το δυνατόν ταχύτερα. Πρέπει να δημιουργήσουμε πλαίσιο διόρθωσης του συστήματος των δημοσιονομικών αγορών.

Πρέπει να συνεργασθούμε στη βάση της ιδέας μιας κοινωνικής οικονομίας της αγοράς ώστε να δημιουργήσουμε το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για τις αγορές ολοκληρώνοντας τη μεταρρύθμιση.

- Να προχωρήσουμε στη λήψη αποφάσεων για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη, να ενισχύσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης με δημοσιονομική επισκόπηση, με την θέσπιση κυρώσεων και με κανόνες.

« Αναλάβαμε την πρωτοβουλία και θα προχωρήσουμε άμεσα γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου, πρέπει να δράσουμε χωρίς καθυστέρηση», τόνισε ο επίτροπος

Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η συμμαχία των θεσμικών οργάνων για να επιτευχθούν οι στόχοι.

« Η ΕΕ παρήγαγε πάντοτε τα καλύτερα αποτελέσματά της όταν υπήρξε συμμαχία των θεσμικών οργάνων», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές ζήτησε την υποστήριξή τους στην προσπάθεια αυτή στην οποία, κατά τη γνώμη του, θα πρέπει να συμβάλλουν και τα εθνικά κοινοβούλια.

« Παρακαλώ βγείτε να πείσετε τους ψηφοφόρους σας και βοηθήστε μας να πείσουμε την προεδρία, όχι μόνο την Ισπανική αλλά και τις άλλες. Κάνετε να ακουστεί η φωνή σας στους λαούς σας», κατέληξε ο κ. Ρεν.

ZENITH