Skip to main content

Απολογισμός τετραετίας στο ΑΠΘ

Τον απολογισμό τους για την τετραετία 2006-10, παρουσίασαν οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ειδικής τελετής.
Τον απολογισμό τους για την τετραετία 2006-10, παρουσίασαν οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο πλαίσιο ειδικής τελετής, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε και η υποδοχή των νέων πρυτανικών αρχών, που προέκυψαν από τις εκλογές της 27ης Μαϊου.

Οι νέες πρυτανικές αρχές θα αναλάβουν επίσημα τα καθήκοντά τους την 1η Σεπτεμβρίου, ωστόσο για το διάστημα που θα μεσολαβήσει έως τότε, το νεοεκλεγέν σχήμα θα συνυπάρχει στα γραφεία διοίκησης, προκειμένου να ενημερωθεί για τα ζητήματα που αφορούν στο πανεπιστήμιο, με στόχο την ομαλή παράδοση και παραλαβή των αρμοδιοτήτων από την απερχόμενη πρυτανεία στη νέα.

Υποδοχή των νέων πρυτανικών αρχών

Τα πεπραγμένα της σημερινής διοίκησης κατά την τελευταία τετραετία, παρουσιάζονται σε έναν τόμο 160 σελίδων. Ο πρύτανης, Αναστάσιος Μάνθος, επισήμανε ότι «η αυτοδυναμία των πανεπιστημίων προϋποθέτει τη λογοδοσία, η οποία με τη σειρά της αποτελεί πράξη διοικητικής και ακαδημαϊκής συνέχειας, διαδικασία που ως σήμερα δεν είχε προηγούμενο».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ορόσημα της τετραετίας διοίκησής του και στις καινοτόμες δράσεις, που υλοποιήθηκαν σε τέσσερις άξονες - εκπαίδευση, έρευνα, οργάνωση και διοίκηση, όσμωση με την κοινωνία - όπως είχαν εξαγγελθεί στο πρόγραμμά του. «Σε όλους τους τομείς πετύχαμε τουλάχιστον το εφικτό, σύμφωνα με τις δυνάμεις μας, και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και το ευκταίο», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, εστίασε στη μείωση της εγκληματικότητας στους χώρους του πανεπιστημίου, σε ποσοστό 70-80%, στη λειτουργία νέων θεσμών, όπως η Ανοιχτή Σύγκλητος και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο για ζητήματα όπως το Μετρό και η προάσπιση του ασύλου, στη θέσπιση του Συνηγόρου του Φοιτητή, στην ολοκλήρωση της διαδικασίας εσωτερικής αξιολόγησης σε 39 από τα 40 τμήματα, στην αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών στο 50%, στην ανάπτυξη του ECTS - δηλαδή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς Μονάδων, που διευκολύνει τις διαδικασίες ακαδημαϊκής αναγνώρισης των σπουδών στο εξωτερικό - κατά 75%, στην επίτευξη του ηλεκτρονικού πανεπιστημίου κατά 100%.

Οι απερχόμενες πρυτανικές αρχές αφήνουν επίσης έργο στην έρευνα με την κατοχύρωση ISO σε 13 εργαστήρια και τη δημιουργία μητρώου ερευνητών, και στην οργάνωση και διοίκηση με τον σχεδιασμό και υλοποίηση νέων κτηριακών μονάδων (Κέντρο Διάδοσης Ερευνας), την ορθολογική διαχείριση της περιουσίας του ΑΠΘ, την εξοικονόμηση και τον έλεγχο της ενέργειας, τη διαχείριση τοξικών αποβλήτων, καθώς και στην όσμωση με την κοινωνία (δράσεις Τελλόγλειου, φοιτητική εβδομάδα, υιοθέτηση πυρόπληκτων περιοχών στην Ηλεία κ.ά.).

Ο νέος πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος, παρέλαβε τον απολογισμό 2006-10 και τα αρχεία της εσωτερικής αξιολόγησης του πανεπιστημίου και ευχαρίστησε τις πρυτανικές αρχές για τον άψογο τρόπο εκτέλεσης των εκλογών, αλλά και για το γεγονός ότι παραδίδουν στη νέα διοίκηση «έφορο έδαφος». «Το ΑΠΘ γνώρισε στις μέρες σας εντιμότητα και αξιοπρέπεια. Το γεγονός ότι οι σημερινές πρυτανικές αρχές επέλεξαν έναν τέτοιο τρόπο να λογοδοτήσουν δείχνει βαθιά δημοκρατική συνείδηση, αλλά και το δικό μας βαρύ χρέος, που παραλαμβάνουμε τα ηνία του ΑΠΘ», είπε.
Ο κ. Μυλόπουλος ανέπτυξε τα βασικά σημεία του προγράμματός του για την επόμενη τετραετία, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν προβλέπει απλά μία διαχείριση, αλλά τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΑΠΘ, και ζήτησε την υποστήριξη και συμπαράσταση της ακαδημαϊκής κοινότητας σε αυτή την κατεύθυνση.

ZENITH