Skip to main content

Απόλυτα ασφαλείς οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

Απόλυτα ασφαλείς είναι οι καταθέσεις των πολιτών της Σερβίας στις ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην αγορά της βαλκανικής αυτής χώρας, διαβεβαίωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σε
Απόλυτα ασφαλείς είναι οι καταθέσεις των πολιτών της Σερβίας στις ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην αγορά της βαλκανικής αυτής χώρας, διαβεβαίωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σερβίας, Ράντοβαν Γέλασιτς.

Από το βήμα των εργασιών του συνεδρίου για τη λεγόμενη «Πρωτοβουλία της Βιέννης», που ανέλαβαν εννέα μεγάλες, ξένες τράπεζες (μεταξύ των οποίων και ελληνικές) που έχουν παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο κ. Γέλασιτς υπογράμμισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και οι πολίτες δεν πρέπει να αμφιβάλλουν για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η Πρωτοβουλία, που υπεγράφη έναν χρόνο πριν, προέβλεπε τη διατήρηση του υφιστάμενου επιπέδου χρηματοδότησης και την κεφαλαιακή ενίσχυση των μονάδων (θυγατρικών) στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον κ. Γέλασιτς, η συμβολή της Πρωτοβουλίας στη σερβική οικονομία αποτυπώνεται στο γεγονός ότι, η μείωση του ΑΕΠ το 2009 ήταν μικρότερη σε σχέση με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της κεντρικής τράπεζας και το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν μειωμένο κατά 0,3% σε σχέση με το προβλεπόμενο. Εξάλλου, η προσέλκυση επενδύσεων περίπου 1,1 δισ. ευρώ, αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της συμβολής της Πρωτοβουλίας της Βιέννης στη σταθεροποίηση της οικονομίας, κατά τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Αναφερόμενος στην πιστωτική δραστηριότητα των εμπορικών τραπεζών, ο κ. Γέλασιτς επεσήμανε πως ενδέχεται, από τον Απρίλιο του 2010, να μειώσουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, κατά 20%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Προς το παρόν, πρόσθεσε, οι τράπεζες δεν σχεδιάζουν τη μείωση του ποσού των δανείων, «αλλά, ακόμη και εάν κάνουν κάτι τέτοιο- είπε- δεν θα έχει καμία επίπτωση στις προβλεπόμενες μακροοικονομικές τάσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Γέλασιτς, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των εγχώριων τραπεζών είναι 19%, κατά 7% αυξημένος σε σχέση με το κατώτατο, που ορίζεται από τη σχετική νομοθεσία.

Στο μεταξύ, στη Βουλγαρία, ο υπουργός Οικονομικών, Συμεών Ντιάνκοφ δήλωσε, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΒΤΑ» πως ανησυχεί για μια πιθανή περίοδο «ξηρασίας» των ελληνικών τραπεζών, που έχουν παρουσία στη βουλγαρική αγορά. Ο κ. Ντιάνκοφ-σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα-ζήτησε επιπλέον τεχνική βοήθεια από ευρωπαϊκά οικονομικά ιδρύματα για να πραγματοποιηθεί μια λεπτομερής εξέταση του θέματος. Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν μερίδιο 30% του τραπεζικού τομέα στη Βουλγαρία, το 20% των δανείων και το 1/3 του συνόλου των καταθέσεων.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH