Skip to main content

Απόψε η κρίσιμη συνάντηση για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να θέσει το θέμα της πολιτικής διαπραγμάτευσης στη συνάντηση με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους μετά το ναυάγιο με τα τεχνικά κλιμάκια.

Πολιτική λύση στο ελληνικό πρόβλημα αναμένεται να ζητήσει απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κρίσιμη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Στο τραπέζι του διαλόγου θα καθίσουν στις 21.00 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρωθυπουργός Τσίπρας, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ. Στη συνάντηση θα είναι παρών και ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να θέσει το θέμα της πολιτικής διαπραγμάτευσης, μετά το ναυάγιο με τα τεχνικά κλιμάκια. Πρόκειται να ζητήσει από τους εταίρους τις ανάσες που χρειάζεται η χώρα, προκειμένου να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για την οριστική επίλυση του ελληνικού προβλήματος χρέους. 

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις από την κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ αναμένεται να θέσουν και θέματα που σχετίζονται με το πώς συμπεριφέρεται η Αθήνα στους θεσμούς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την καγκελαρία, τις οποίες μετέδωσε η γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters, επισημάνθηκε ότι η αξιολόγηση της κατάστασης στην Ελλάδα θα γίνει από τους θεσμούς και όχι από μεμονωμένες χώρες. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται γερμανό αξιωματούχο, ο στόχος της Ανγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα είναι να κατευνάσει τις εκατέρωθεν αντεγκλήσεις, να αναζητήσει συμβιβασμό και να ανακτήσει τις πρωτοβουλίες των κινήσεων για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. «Δεν υπάρχει κανένα τελεσίγραφο από την πλευρά της καγκελαρίου και ό,τι κυκλοφορεί σχετικά με αυτό είναι ανοησία και σκοπό έχει να διατηρήσει την ένταση ανάμεσα στην Γερμανία και την Ελλάδα» αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα επικοινώνησε με την καγκελάριο Μέρκελ, ζητώντας μια «ρεαλιστική συμφωνία» που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός Ευρωζώνης.

ZENITH