Skip to main content

Απορρίπτει την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση ο Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Ευρωζώνης εξέφρασε σήμερα την αντίθεσή του στη γαλλική πρόταση για τη δημιουργία ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη.
Ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασε σήμερα την αντίθεσή του στη γαλλική πρόταση για τη δημιουργία ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη, σε επίπεδο αρχηγών κρατών-πρωθυπουργών. Ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι το φόρουμ των υπουργών των Οικονομικών της ευρωζώνης, που διευθύνει, θα πρέπει «να μείνει, μόνο του, αρμόδιο για τον συντονισμό των εθνικών οικονομικών πολιτικών».

«Η ευρωζώνη λειτουργεί στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών της. Μία φορά κάθε μήνα, εκεί ανταλλάσσουμε τις απόψεις μας, επιχειρούμε να συντονίσουμε τις εθνικές οικονομικές πολιτικές και να τους προσδώσουμε μεγαλύτερη ισχύ», τόνισε ο ίδιος, που συναντήθηκε σήμερα και με τον πρόεδρο της Επιτροπής των Βρυξελλών, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η Γαλλία ζητά μία «οικονομική διακυβέρνηση» στην ΕΕ, με πρόεδρο, σε επίπεδο αρχηγών κρατών-πρωθυπουργών, μόνιμη γραμματεία και τακτικές συναντήσεις.

Ο κ. Γιούνκερ απέρριψε την πρόταση της Γαλλίας, η οποία πράγματι συναντά μεγάλες αντιδράσεις, ιδίως στο γεωγραφικό χώρο της ανατολικής Ευρώπης, καθώς επίσης και μία πεισματική γερμανική αντίδραση.

ZENITH