Skip to main content

Απορρίπτει το δίλημμα «έλλειμμα ή ανάπτυξη» ο Στρος-Καν

Ο διευθυντής του ΔΝΤ υποβάθμισε με δηλώσεις του από το Τορόντο το βασικό διακύβευμα της G20, ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη μείωση των ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς, τονίζοντας πως δεν έχει καμία ση
Ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομνίκ Στρος-Καν υποβάθμισε με δηλώσεις του το βασικό διακύβευμα της Συνόδου της Ομάδος G20, ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη μείωση των ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς, τονίζοντας πως δεν έχει καμία σημασία.

«Το ζήτημα για εμάς είναι ένα ψευδοπρόβλημα. Κατ΄ ουσίαν τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από το να υπάρξει κάποιο θέμα: η κατάσταση, η διαφορετική θέση κάθε χώρας για το προϋπολογισμό από τις άλλες. Το ζήτημα δεν είναι: εξισορρόπηση του προϋπολογισμού ή ανάπτυξη. Είναι: εξισορρόπηση του προϋπολογισμού και ανάπτυξη», τόνισε ο Στρος-Καν στη συνέντευξη Τύπου.

«Η πραγματικότητα είναι πως κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από την αναγκαιότητα να εφαρμόσει μία πολιτική για την τόνωση της ανάπτυξης. Ορισμένως, πέραν αυτού, κάποιοι θα πρέπει επιπροσθέτως να φροντίσουν για την κατάσταση του προϋπολογισμού τους», συνέχισε.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα πως «οι Αμερικανοί δεν μπορούν να πληρώνουν για να εξασφαλισθεί η ευημερία στον κόσμο», ο Στρος-Καν έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις τονίζοντας πως «οι Αμερικανοί έχουν την εντύπωση πως είναι εκείνοι που καθοδηγούν την ανάπτυξη, αλλά αυτό δεν αληθεύει, αυτοί είναι οι Ασιάτες».

«Εκεί που κατανοώ τον Ομπάμα είναι στο ότι 1% ανάπτυξη στην Ευρωζώνη μάς καταθλίβει όλους», τόνισε ο ίδιος. Όμως, ο Στρος-Καν προσθέτει πως «το πραγματικό ερώτημα» είναι να γνωρίσουμε «γιατί» είναι τόσο ανισόρροπη η ανάπτυξη στις διάφορες περιοχές του κόσμου.

Ερωτηθείς σχετικά με τον δασμό επί των τραπεζών, ο Στρος-Καν δήλωσε πως «κατ΄ ουσίαν δεν υπήρξε οπισθοχώρηση» από τη Σύνοδο του Πίτσμπεργκ τον Σεπτέμβριο, κατά την οποία επιφορτίσθηκε το ΔΝΤ να κάνει προτάσεις για μία τέτοια φορολόγηση και εξέφρασε την ευαρέσκειά του που οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη υιοθετούν αυτήν την άποψη.

«Ορισμένες χώρες δεν το θέλουν, κάτι που είναι πολύ απλοϊκό. Βρίσκω πως αυτό είναι παρακινδυνευμένο. Το γεγονός ότι οι τράπεζες σε αυτές τις χώρες δεν εκτέθηκαν στην κρίση και δεν επένδυσαν σε επικίνδυνα ομόλογα δε σημαίνει πως είναι εσαεί απρόσβλητες», σημείωσε ο Στρος-Καν.

ZENITH