Skip to main content

Αποστόλου: Πρώτες παρεμβάσεις στην Κερκίνη γιατί κινδυνεύουν με νέες πλημμύρες οι Σέρρες

Καμπανάκι κινδύνου για τη λίμνη. Τι θα γίνει με την ΕΒΖ και τις εκκρεμείς αποζημιώσεις των αγροτών. Στις Σέρρες κυβερνητικό κλιμάκιο.

του Τάσου Τασιούλα

Τις πληγείσες περιοχές των Σερρών από τις πλημμύρες επισκέπτεται σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος συναντήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης με την υφυπουργό, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Ο κ. Αποστόλου ενημέρωσε τόσο για τις αποζημιώσεις των αγροτών, όσο και για το ακανθώδες ζήτημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ενώ η κ. Κόλλια-Τσαρουχά απηύθυνε δραματική προειδοποίηση για τον κίνδυνο πλημμυρογενέσεων από τη λίμνη Κερκίνη το Μάιο και άφησε αιχμές για τους υπεύθυνους.

ΕΒΖ

Ο κ. Αποστόλου αναφερόμενος στην ΕΒΖ επισήμανε ότι θα ανακοινωθεί το τιμολόγιο, το οποίο υπολογίζεται ότι θα είναι στα επίπεδα του 2014, ενώ εγκρίθηκε δάνειο 8,5 εκατ.ευρώ.

Ο ίδιος ζήτησε από τους τευτλοπαραγωγους να ξεκινήσουν την διαδικασία της σποράς «για να είμαστε την επόμενη χρόνια σε καλύτερο επίπεδο από αυτό του 2014».

Χαρακτήρισε «εργαλείο – σημαία» την παραγωγή ζάχαρης, ενώ για τα εργοστάσια της ΕΒΖ είπε ότι «μέσα στις υποχρεώσεις μας είναι να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε όλες τις μονάδες, βεβαίως υπό προϋποθέσεις». Επίσης, δεσμεύτηκε προς τους τευτλοπαραγωγούς ότι τα έξοδα μεταφοράς από τον τόπο παραγωγής στο εργοστάσιο καλύπτονται από την ΕΒΖ.

Αποζημιώσεις

Ο κ. Αποστόλου έκανε λόγο για «κακή χρονιά» από πλευράς καιρικών συνθηκών ενημερώνοντας πως στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αργότερα στις Σέρρες, θα ανακοινωθούν οι πρώτες παρεμβάσεις στην Κερκίνη, αλλά και στις γύρω καλλιεργήσιμες εκτάσεις που πλημμύρισαν.

Ειδικά για τις εκκρεμείς αποζημιώσεις και άλλες πληρωμές του υπουργείου στους αγρότες ο κ. Αποστόλου είπε ότι υπάρχει προγραμματισμός τριμήνου που ήδη ξεκίνησε από τις 12 Μαρτίου και αφορά ποσό 320 εκατ. ευρώ είτε για αποζημιώσεις, εξισωτικές, βιολογικά προγράμματα και άλλες παλιές εκκρεμότητες.

Κερκίνη

Η υφυπουργός ενημέρωσε τον κ. Αποστόλου για τις μεγάλες καταστροφές κυρίως σε έργα υποδομής, αγροτικές καλλιέργειες και κατοικημένες περιοχές, επειδή πλημμύρισαν τα ποτάμια στις δυο περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

«Η αδυναμία διαχείρισης των υδάτων στις συγκεκριμένες περιοχές, οφείλεται κυρίως στην απουσία της συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων και ανθρώπων. Αναφέρομαι στις λεκάνες απορροής των ποταμών Έβρου και Στρυμόνα, όπου δυστυχώς επικρατεί παντελής έλλειψη σχεδιασμού και υλοποίησης των απαιτούμενων έργων υποδομής. Δυστυχώς τα αντιπλημμυρικά έργα που έπρεπε να εκτελεστούν, δεν θεωρήθηκαν ως προτεραιότητα, και η εκ των υστέρων αποζημίωση των πληγέντων θεωρήθηκε ότι είναι αρκετή. Ακόμη και στις προηγούμενες χρονικές περιόδους, όταν επικρατούσαν διαφορετικές οικονομικές συνθήκες και ήταν ακόμη δυνατή η σχεδίαση μεγάλης έκτασης αντιπλημμυρικών έργων που θα ολοκληρώνονταν σε βάθος δεκαετίας, κανείς δεν άκουσε και δεν συμβουλεύτηκε τους επιστήμονες και οι φόβοι τους προσπεράστηκαν αβασάνιστα», είπε η κ. Κόλλια-Τσαρουχά.

Ειδικά για τις Σέρρες, η υφυπουργός είπε πως ακόμη… κινδυνεύουν: «Είμαι υποχρεωμένη όμως να επισημάνω μια πραγματικότητα, που η σκέψη της και μόνο με τρομάζει, μιας και έχει τρομακτικές συνέπειες για το νομό Σερρών. Η λίμνη Κερκίνη, που είναι σήμερα ένας από τους σπουδαιότερους υγροτόπους της Ελλάδος, συγκρατεί τα νερά του ποταμού Στρυμόνα και αποτρέπει τον κίνδυνο πλημμύρας στα χαμηλότερα σημεία της πεδιάδας των Σερρών, κινδυνεύει, εξαιτίας της απουσίας έργων συντήρησης. Η χωρητικότητα της Κερκίνης μειώνεται διαρκώς, εξαιτίας των προσχώσεων. Προκειμένου να επιτευχθεί η επέκταση της, επιλέχθηκε κατά το παρελθόν  να κατασκευαστεί το φράγμα Λιθοτόπου, με ταυτόχρονη ανύψωση των αναχωμάτων. Το 2005 όμως εμφανίστηκαν στο ανατολικό ανάχωμα διαρροές, και εκπονήθηκε μελέτη ενίσχυσής του. Όμως η ενίσχυση του αναχώματος παραμένει ημιτελής, και ίσως θα πρέπει μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας να ελεγχθεί και η ευστάθεια του φράγματος Λιθοτόπου», επισήμανε.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι «το μεγαλύτερο τμήμα της πεδιάδος του νομού Σερρών που αρδεύεται από τη λίμνη Κερκίνη, με τους σημερινούς ρυθμούς προσχώσεων, δεν θα είναι πολύ σύντομα σε θέση να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες διοχέτευσης υδάτων».

Επίσης είπε ότι τα αναχώματα που προστατεύουν όλη την πεδιάδα των Σερρών είναι πλέον κορεσμένα από νερό, ενώ έκανε λόγο για ευθύνες με ονοματεπώνυμο και συγκεκριμένες κομματικές προελεύσεις… «Θα ήταν προτιμότερο να ζητήσουν συγνώμη, πριν επιχειρήσουν να μετακυλήσουν το βάρος της ευθύνης σε άλλους ή ακόμη και σε άλλες εξουσίες διοίκησης. Οι ερωτήσεις μου στη Βουλή και τα ενημερωτικά σημειώματα για την Κερκίνη έμειναν στα… αζήτητα», τόνισε η κ. Κόλλια-Τσαρουχά και σημείωσε ότι «δεν έχει απαντήσεις για το τι θα συμβεί αν επικρατήσουν ακραία καιρικά φαινόμενα κατά την περίοδο του Μαΐου σε Ελλάδα και Βουλγαρία, όταν η λίμνη βρίσκεται στο ανώτατο δυνατό ύψος της στάθμης της».

«Έχουμε βιώσει μία κακή χρονιά από πλευράς καιρικών συνθηκών. Σήμερα θα συζητήσουμε και κυρίως θα συναποφασίσουμε για τις πρώτες μας παρεμβάσεις που αφορούν και τις υποδομές στην Κερκίνη και γενικότερα στις παραποτάμιες και παραλίμνιες περιοχές, αλλά και έχοντας την αρμοδιότητα των αγροτικών θεμάτων θα εξετάσουμε κατά πόσο μπορούμε να αποζημιώσουμε τις απώλειες, είτε σε επίπεδο παραγωγής, είτε σε επίπεδο εισοδήματος και δικαιωμάτων. Θα υπάρξει μία λεπτομερής προσέγγιση, για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε έναν χώρο που τον έχουμε απόλυτη ανάγκη», είπε ο κ. Αποστόλου.

ZENITH