Skip to main content

Αποσυνδέει τα spreads από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας η Nomura

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο μεγαλύτερος επενδυτικός οίκος ομολόγων στον κόσμο, καθώς εκτιμά ότι οι πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας έχουν μειωθεί αισθητά, ενώ αποδίδει την άνοδο των spreads σε δυσλει
Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο μεγαλύτερος επενδυτικός οίκος ομολόγων στον κόσμο, Nomura, σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας, καθώς εκτιμά ότι οι πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας έχουν μειωθεί, ενώ αποδίδει την άνοδο των spreads σε δυσλειτουργία των αγορών ομολόγων και CDS.

Αναλυτικότερα, η Nomura υποστηρίζει ότι η ελληνική κρίση χρέους αποτελεί «φαινόμενο» και σημειώνει ότι η ανοδική πορεία του ευρώ την τελευταία εβδομάδα υποδηλώνει ότι το ρίσκο για μια πτώχευση της Ελλάδας έχει μειωθεί αρκετά.

Κατά τον οίκο, τον τελευταίο μήνα έσπασε ο συσχετισμός ευρώ/ελληνικών spread, που σημαίνει ότι οι εξελίξεις στα τελευταία δεν αντικατοπτρίζουν ένα πραγματικό οικονομικό θέμα και πρόβλημα, όσο μια πολύ συγκεκριμένη ιστορία στο βασίλειο των CDS/spreads.

Επισημαίνει, δε, ότι ο συσχετισμός ευρώ/ελληνικού spread έσπασε τον τελευταίο μήνα, αφού ενώ προηγουμένως μια άνοδος του πριμ σηματοδοτούσε πτώση του κοινού νομίσματος, πλέον παρά την  ανοδική άνοδο των spreads το ευρώ ανακάμπτει.

Ακόμα, αναφέρεται ότι η ευρωζώνη, λόγω συμφέροντος, έχει λάβει την απόφαση να αποτρέψει οποιουδήποτε είδους χρεοκοπία και με αυτά τα δεδομένα, οι εξελίξεις στις ελληνικές αγορές ομολόγων και CDS είναι μια δυσλειτουργία που οφείλεται σε κινήσεις trading πανικού. Σύμφωνα με τα μηνύματα που παίρνει ο οίκος από τις αγορές συναλλάγματος ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας έχει περιοριστεί αισθητά.

Τέλος, η Nomura υπογραμμίζει ότι θα συντρέχει λόγος ανησυχίας μόνο εάν το ευρώ επιστρέψει στο συσχετισμό του με την πορεία των ελληνικών spreads, γεγονός που θα υποδηλώνει ότι η ευρωζώνη έχει κάνει πίσω στην απόφασή της να διασώσει την ελληνική οικονομία.

ZENITH