Skip to main content

Αποσύρει τη φιλία του προς το Ισραήλ ο Ερντογάν

Το εβραϊκό κράτος κινδυνεύει να χάσει το μοναδικό του φίλο στην περιοχή, υπογράμμισε ο Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα είχε το βράδυ της Τρίτης ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι το εβραϊκό κράτος «κινδυνεύει να χάσει το μοναδικό του φίλο στην περιοχή».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης, ο Ερντογάν υπογράμμισε πως «το Ισραήλ κινδυνεύει να χάσει τον μοναδικό του φίλο στην περιοχή, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην περιφερειακή ειρήνη».

Με αφορμή την αιματηρή ισραηλινή επιδρομή στη διεθνή νηοπομπή, ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στη διεξαγωγή «αξιόπιστης, αντικειμενικής και διαφανούς έρευνας» για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στη «σημασία να βρεθούν καλύτεροι τρόποι, ώστε να προωθηθεί μια ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας χωρίς να υπονομευτεί η ασφάλεια του Ισραήλ».

Νωρίτερα την Τρίτη ο Ερντογάν χαρακτήρισε «αιματηρή σφαγή» την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να τιμωρήσει το εβραϊκό κράτος.

Οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ, άλλοτε στρατηγικών εταίρων, επιδεινώθηκαν ιδιαίτερα μετά την έφοδο αυτή. Η Άγκυρα κατήγγειλε την ισραηλινή κρατική τρομοκρατία και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ.

ZENITH