Skip to main content

Αποχωρεί από τα ύδατα της Κύπρου το «Μπαρμπαρός»

Αποχωρεί από τα ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας με κατεύθυνση την Τουρκία το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός», για το οποίο η Άγκυρα είχε εκδώσει οδηγία NAVTEX.

Αποχωρεί από τα ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας με κατεύθυνση την Τουρκία το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός», για το οποίο η Άγκυρα είχε εκδώσει οδηγία NAVTEX, που δέσμευε μέρος της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρ Παπαδόπουλος, επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ ότι τα ξημερώματα το «Μπαρμπαρός» έπλεε με κατεύθυνση προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το τελευταίο λιμάνι, στο οποίο είχε σταθμεύσει το πλοίο ήταν αυτό της Αμμοχώστου, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Ωστόσο, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιστρέψει στις συνομιλίες μόνο όταν η Τουρκία αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν εκδώσει νέα NAVTEX και το «Μπαρμπαρός» μείνει μακριά από την κυπριακή ΑΟΖ».

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι αφού αρθούν όλα αυτά τα εμπόδια ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα συζητήσει με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ κ. 'Αϊντε όλες τις παραμέτρους για επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Εξάλλου, ο κ. Παπαδόπουλος απέρριψε τη θέση του «υπουργού Εξωτερικών» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος Οζντίλ Ναμί, ότι το «Μπαρμπαρός» επιστρέφει στην Τουρκία, επειδή έφυγε από την κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο της εταιρείας ΕΝΙ.

Ο κ. Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι «το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν σταματά με κανένα τρόπο και για κανένα λόγο».

ZENITH