Skip to main content

Αποχώρηση των PIGS από το ευρώ βλέπει ο Ρουμπίνι

Την έξοδο της Ελλάδας, αλλά ενδεχομένως και της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας (PIGS) από τη ζώνη του ευρώ προβλέπει σε συνέντευξή του ο γνωστός οικονομολόγος, χαρακτηρίζοντας τις οικονομίε
Την έξοδο της Ελλάδας, αλλά ενδεχομένως και της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας (PIGS) από τη ζώνη του ευρώ προβλέπει σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, χαρακτηρίζοντας τις οικονομίες των χωρών αυτών δυσκίνητες.

Για την Ελλάδα ο κ. Ρουμπίνι σημείωσε ότι είναι αδύνατη η επίτευξη του στόχου για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 13% στο 3%, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να αυξήσει τους φόρους και να μειώσει τις δαπάνες της στο βαθμό που χρειάζεται.

«Καθώς αυξάνονται οι φόροι και μειώνονται οι δαπάνες βραχυπρόθεσμα, η ανάπτυξη θα μειώνεται ακόμα περισσότερο. Το ΔΝΤ αναμένει άλλα 2-3 χρόνια ύφεσης στην Ελλάδα. Πόση άλλη λιτότητα και ύφεση μπορεί να αντέξει μια χώρα», ανέφερε.

Σχετικά με την περιφέρεια του ευρώ, επισημαίνει ότι χρειάζεται μια πραγματική υποτίμηση του ευρώ, προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία. «Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο, εντός των επόμενων ετών, μία ή περισσότερες από αυτές τις δυσκίνητες οικονομίες να αναγκαστούν να αποχωρήσουν από την ευρωζώνη», πρόσθεσε.

Το ευρώ θα παραμείνει το νόμισμα πολύ λίγων χωρών, οι οποίες έχουν «ισχυρά δημοσιονομικά και οικονομικά θεμελιώδη», υπογράμμισε ο οικονομολόγος.

ZENITH