Skip to main content

Αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν σχεδιάζει ο Κάμερον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα ευχόταν να αποχωρήσουν τα βρετανικά στρατεύματα μέσα σε πέντε χρόνια από το Αφγανιστάν.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα από τον Καναδά, όπου βρίσκεται για να μετάσχει στις συνόδους της G8 και της G20, ότι θα ευχόταν να αποχωρήσουν τα βρετανικά στρατεύματα μέσα σε πέντε χρόνια από το Αφγανιστάν, χωρίς πάντως να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ερωτηθείς, στο περιθώριο της συνόδου της G8 από το Sky News για την πιθανότητα αποχώρησης των βρετανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν πριν από τις βρετανικές γενικές εκλογές, που πρόκειται να γίνουν το 2005, ο κ. Κάμερον απάντησε: «Είναι θέλησή μου, μην έχετε αμφιβολία γι αυτό. Δεν μπορεί να παραμείνουμε εκεί κάτω πέντε ακόμα χρόνια, ήδη είμαστε εκεί εννέα χρόνια», πρόσθεσε.

«Αλλά υπάρχει ένα ζήτημα που είναι σοβαρό: Η Βρετανία θα διατηρήσει μια μακρόχρονη σχέση με το Αφγανιστάν κυρίως παρέχοντας βοήθεια τους Αφγανούς να δημιουργήσουν το στρατό τους και την κοινωνία των πολιτών του, για πολύ καιρό μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το αφγανικό έδαφος», συνέχισε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Ο κ. Κάμερον διευκρίνισε ότι ο στόχος των πέντε χρόνων δεν είναι οριστικός. «Προτιμώ να μην καθορίσω τώρα ένα πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», πρόσθεσε.

ZENITH