Skip to main content

Αποζημιώσεις για τα Τέμπη ζητεί το Επιμελητήριο Πιερίας

Το 70,1% των πιερικών επιχειρήσεων υπέστησαν ζημίες από το κλείσιμο των Τεμπών, σύμφωνα με έρευνα της Icap. H διοίκηση του τοπικού Επιμελητηρίου θα καταθέσει τα ευρήματα στα αρμόδια υπουργεία διεκδικώ

Αποζημιώσεις διεκδικεί το 70,1% των επιχειρήσεων της Πιερίας που υπέστη ζημίες από το κλείσιμο των Τεμπών


Το Επιμελητήριο Πιερίας σε σύσκεψη που πραγματοποίησε  ασχολήθηκε με τις επιπτώσεις στην τοπική επιχειρηματικότητα από το κλείσιμο της κοιλάδας των Τεμπών. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν, από στελέχη της ICAP AE, αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας που εκπόνησε το Επιμελητήριο Πιερίας σε συνεργασία με την εταιρεία για τις επιπτώσεις που υπέστησαν οι τοπικές εταιρίες. Τα αποτελέσματα της έρευνας η διοίκηση του Επιμελητηρίου θα τα καταθέσει στα αρμόδια υπουργεία διεκδικώντας την καταβολή αποζημιώσεων. 


Αποφασίστηκε επίσης το πρωί της Δευτέρας, 19 Απριλίου, να πραγματοποιηθεί σχετική συνάντηση στο Επιμελητήριο Πιερίας με τους βουλευτές του νομού.


Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο δήμαρχος Πύδνας Δημήτρης Βασιλειάδης, εκπρόσωποι των Βουλευτών Ν. Πιερίας Μαρίας Μίχου και Κώστα Κουκοδήμου, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΠ Χρήστος Εξίζογλου, ο Δ/ντης της Εθνικής Τράπεζας στην Κατερίνη Ιωάννης Στεργίου, ο Πρόεδρος, Παναγιώτης Τσακπουνίδης και μέλη του Συλλόγου Οικονομολόγων Ν. Πιερίας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ν. Πιερίας Αστέριος Σιδερίδης, ο Διευθυντής των Olympus Plaza Παύλος Μπλιάτης και στελέχη της εταιρείας ICAP.


Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι στόχος της έρευνας «ήταν να μη μείνουμε στα λόγια, αλλά να προχωρήσουμε σε αποδείξεις ότι το κλείσιμο των Τεμπών είχε όντως καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις του Ν. Πιερίας. Μιλάνε και οι αριθμοί. Δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα παραπάνω αναφορικά με τα μεγέθη των οικονομικών επιπτώσεων στις επιχειρήσεις του νομού. Οι επιχειρηματίες είναι πλέον σε απόγνωση. Αυξήθηκαν τα ποσοστά των επιχειρήσεων που τίθενται σε αδράνεια ή προχωρούν ακόμη και σε διακοπή δραστηριότητας.


Καλέσαμε σε ανοιχτή συζήτηση στελέχη της τοπικής κοινωνίας, ώστε όλοι να γίνουν κοινωνοί του πραγματικού προβλήματος της τοπικής οικονομίας. Έχοντας στα χέρια μας μία εμπεριστατωμένη μελέτη, προχωρούμε στη σύνταξη μιας ολοκληρωμένης πρότασης για τη διεκδίκηση οικονομικών αποζημιώσεων. Για το σκοπό αυτό καλέσαμε επικουρικά τους συλλόγους Οικονομολόγων – Φοροτεχνικών, ώστε να συνεργαστούμε αναφορικά με το πλαίσιο της διεκδίκησης. Σίγουρα οι καιροί είναι δύσκολοι, όμως το κράτος οφείλει να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο», τόνισε ο κ.  Χατζηχριστοδούλου.


Διεκδικήσεις


Πέρα από την άμεση οικονομική αποζημίωση για τις επιχειρήσεις – μέλη, το Επιμελητήριο Πιερίας ζητά από το κράτος στήριξη της επιχειρηματικότητας με μέτρα όπως η παράταση καταβολής ΦΠΑ, η Ρύθμιση υφιστάμενου Δανεισμού και η Παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. «Πλέον η επόμενη κίνηση  είναι η μετάβαση στην Αθήνα, όπου θα καταθέσουμε στα αρμόδια υπουργεία την έρευνα και ολοκληρωμένη πρόταση διεκδικήσεων που θα συμπεριλαμβάνει και την άμεση οικονομική αποζημίωση», σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.


Σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος όρος μεταβολής των οικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι δεν είχαν τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα κατά το δίμηνο Δεκ2009-Φεβ2010 έναντι του διμήνου Δεκ2008-Φεβ2009, λόγω του κλεισίματος των Τεμπών ήταν:


− 28,8% και 30,6% άνοδος κύκλου εργασιών και κερδών προ φόρων αντίστοιχα και


− 45,1% και 46,1% πτώση κύκλου εργασιών και κερδών προ φόρων αντίστοιχα.

ZENITH