Skip to main content

Αποζημιώσεις για το πράσινο σκουλήκι ζητεί ο Ψωμιάδης

Επιστολή στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ.Μπατζελή, έστειλε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα της καταστροφής των βαμβακοκαλλιεργειών στο νομό, εξαιτίας της ασθένειας του πράσι
Επιστολή στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή έστειλε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα της καταστροφής των βαμβακοκαλλιεργειών στο νομό Θεσσαλονίκης εξαιτίας της ασθένειας του πράσινου σκουληκιού.

Στην επιστολή του ο Νομάρχης τονίζει ότι «η οικονομική ζημία που έχει προκληθεί στους βαμβακοπαραγωγούς είναι πολύ μεγάλη, αγγίζει δε την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους, αλλά και τη συνέχιση της παραγωγής» και ζητά από την υπουργό να ενεργήσει άμεσα τα δέοντα, «ώστε να καταγραφούν οι ζημιές και να αποκατασταθούν οικονομικά (με αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ ή με άλλο τρόπο) οι πληγέντες, διότι διαφορετικά καταστρέφονται οικονομικά».

Σύμφωνα με τον κ.Ψωμιάδη, κατά την επίσκεψή του σε βαμβακοκαλλιέργειες στην περιοχή του δήμου Κουφαλίων μαζί με προέδρους συνεταιρισμών πολλών περιοχών του νομού διαπιστώθηκε ότι οι καταστροφές αγγίζουν το 80% έως και ολοκληρωτική καταστροφή. «Ήδη έδωσα εντολή στους γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης να δουν από κοντά το μέγεθος των ζημιών. Γνωρίζω ότι το πρόβλημα αφορά με την ίδια ένταση και τους γειτονικούς νομούς Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς, Σερρών και Χαλκιδικής όπου μαζί με τη Θεσσαλονίκη καλλιεργούνται περίπου 650.000 στρέμματα», αναφέρει ο νομάρχης. Ζητεί, δε, από την υπουργό να ενεργήσει άμεσα, ώστε να καταγραφούν οι ζημιές και να αποκατασταθούν οικονομικά (με αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ ή με άλλο τρόπο) οι πληγέντες, διότι διαφορετικά καταστρέφονται οικονομικά.

ZENITH