Skip to main content

Αψιμαχίες στην υποδοχή της αμερικανικής φρεγάτας

Αψιμαχίες μικρής έκτασης μεταξύ διαδηλωτών και λιμενικών σημειώθηκαν κατά τη διαμαρτυρία μελών του ΚΚΕ απ’ την Ανατολική Μακεδονία για τον ελλιμενισμό αμερικανικής φρεγάτας στην Καβάλα.
Με ψήφισμα διαμαρτυρίας και μικρής έκτασης αψιμαχίες με τους λιμενικούς, που τους απέτρεψαν την είσοδο στον μη προσβάσιμο χώρο του κεντρικού λιμανιού της Καβάλας, υποδέχθηκαν μέλη του ΚΚΕ την αμερικανική φρεγάτα που αφίχθη νωρίς το πρωί της Κυριακής στην Καβάλα για τριήμερη παραμονή.

Περίπου 500 διαδηλωτές, κυρίως από την Καβάλα αλλά κι άλλες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης, πραγματοποίησαν πορεία νωρίς το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, προτού καταλήξουν στη νότια πλευρά του κεντρικού λιμανιού, όπου είχε αφιχθεί από τις 9 το πρωί το πλοίο του πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Οι συγκεντρωθέντες απαίτησαν να περάσουν στο τμήμα του λιμανιού που είχαν αποκλείσει ήδη από την περασμένη Πέμπτη οι λιμενικές αρχές (για ν’ αποτρέψουν κάθε πρόσβαση προς το αμερικανικό σκάφος), αλλά δεν τους επετράπη από τους άνδρες του Λιμενικού. Τότε κάποιοι από τους διαδηλωτές συνεπλάκησαν σε μικρής έκτασης αψιμαχίες με τους λιμενικούς, χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να εισχωρήσουν στην απαγορευμένη ζώνη. 

Κατόπιν συνεννόησης, επετράπη σε 12μελή αντιπροσωπεία να μεταβεί στο χώρο ελλιμενισμού του αμερικανικού σκάφους και να τοιχοκολλήσει ψήφισμα διαμαρτυρίας για την άφιξη της φρεγάτας και γενικότερα για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Στη συνέχεια οι συγκεντρωθέντες αποχώρησαν ειρηνικά από το λιμάνι της Καβάλας.

Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, η επίσκεψη του πλοίου στην Καβάλα εξυπηρετεί ανάγκες αναψυχής του πληρώματός του (περίπου 200 μέλη) και κατά την τριήμερη παραμονή του στην περιοχή η τοπική αγορά προσδοκά τόνωση της καταναλωτικής κίνησης.

ZENITH