Skip to main content

Αρνητικές αντιδράσεις για τον μηχανισμό από ελάσσονα αντιπολίτευση

Για ακριβό δανεισμό κάνει λόγο ο ΛΑΟΣ, ενώ η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρει ότι το σχέδιο δανεισμού θα φέρει σφαγιασμό δικαιωμάτων. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει νέα επώδυνα μέτρα.
«Σοβαρή αλληλεγγύη απ’ τους εταίρους μας. Μας δανείζουν πολύ ακριβότερα απ’ ό,τι αυτοί δανείζονται. Η περίπτωσή τους θυμίζει τον ισχυρό δανειολήπτη που δανείζεται από μια Τράπεζα με χαμηλό επιτόκιο και στη συνέχεια το δίνει στον αδύναμο με πολύ υψηλότερο. Εκεί που καταντήσαμε ισχύει η λαϊκή ρήση: απ’ το ολότελα καλή και η Παναγιώταινα», τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ε.Ε. για την ενεργοποίηση του «μηχανισμού στήριξης».

«Ουδέποτε στην Iστορία της η Ελλάδα δεν είχε ανάλογη κατρακύλα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Συσσωρευμένα λάθη, απ΄ τη μεταπολίτευση ως σήμερα, εκδηλώθηκαν ως τεράστιο πρόβλημα, αφού η Ελλάδα βρέθηκε με μια εξαιρετικά αδύναμη σε αποτελεσματικότητα κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου ευθύνεται, γιατί επιμένει να δίνει τη μάχη με ανεπαρκείς ανθρώπους γύρω του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ.

ΚΚΕ: Σφαγιασμός δικαιωμάτων

«Σήμερα μπορεί να αρχίζουν να γελούν οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, αλλά για τον εργαζόμενο λαό έρχεται ένας απότομος και πολύ γρήγορος σφαγιασμός των δικαιωμάτων που φθάνει ως αυτό που κάποτε θεωρούνταν απίθανο: Την άρνηση των συλλογικών συμβάσεων, την κατάργηση του κατώτατου μισθού και μια σειρά άλλα δρακόντεια μέτρα τα οποία βεβαίως η κυβέρνηση και ο μηχανισμός τα παίρνουν για να ισχύουν στο διηνεκές», δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας από ΕΕ-ΔΝΤ. Η κα Παπαρήγα συναντήθηκε σήμερα με την Εθνική Επιτροπή για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Παρατεταμένο τέλμα

«Η αποσαφήνιση των όρων του σχεδίου στήριξης που προσφέρει στη χώρα μας το Eurogroup και το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας ότι απουσιάζει η στοιχειώδης πολιτική βούληση για στήριξη της ζώνης του ευρώ, καθώς και η στοιχειώδης κοινοτική αλληλεγγύη για στήριξη της Ελλάδας, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει «νέα επώδυνα, υφεσιακά μέτρα, που θα βυθίσουν τη χώρα σε ένα βαθύ και παρατεταμένο τέλμα».

«Η κυβέρνηση δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση για να ζητήσει την ενεργοποίηση ενός τέτοιου μηχανισμού, που μας οδηγεί στην αγκαλιά του ΔΝΤ και έχει ως προαπαιτούμενο τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και των εργασιακών σχέσεων. Οι αγώνες των εργαζομένων στην Ελλάδα και την Ευρώπη αποτελούν σήμερα τη ζωντανή ελπίδα για την αναστροφή της πορείας στη χώρα μας, αλλά και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Για «παλινωδίες και γκάφες μάς έφεραν στην πόρτα του ΔΝΤ», μίλησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας σε ημερίδα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εξέφρασε τον φόβο «ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας, αν δεν υπάρξει προσπάθεια από όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, που συνειδητοποιούν το χρέος τους, να αντισταθούν σε αυτήν την προοπτική».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «η κρίση θα επηρεάσει συνολικά τη ζωή των ανθρώπων, στο επίπεδο της εργασίας, των δικαιωμάτων και της καθημερινής τους ζωής» και υπογράμμισε ότι «το καθήκον της Αριστεράς, είναι να οργανώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις απέναντι στην κρίση αυτή και να δουλέψει συστηματικά για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Και οι κοινωνικές αντιστάσεις δεν είναι απλώς και μόνο υπόθεση των δρόμων. Πολλά πράγματα θα κριθούν στον δρόμο και στη μαζικότητα των κινητοποιήσεων απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα».

«Η Αριστερά οφείλει να πρωτοστατήσει στη δημιουργία ασπίδας προστασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης στους συμπολίτες μας που πρώτοι χρίζουν αυτής της βοήθειας και αυτής της ανάγκης. Και είναι απόλυτα προφανές ότι το αυτοδιοικητικό πεδίο είναι προνομιακό για μια τέτοιου είδους πολιτική από την πλευρά της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές «έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Εκεί θα κληθούμε να καταθέσουμε το αυτοδιοικητικό μας στίγμα. Ένα στίγμα που έχει ήδη καταξιωθεί, έχοντας ως προτεραιότητα την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, την κοινωνική αλληλεγγύη, την πάλη ενάντια σε κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού, την ουσιαστική αναβάθμιση των αυτοδιοικητικών θεσμών».

ZENITH