Skip to main content

Αρνητικές οι εκτιμήσεις για την πορεία της Σλοβενικής οικονομίας

Ο οίκος Fintch εκτιμά υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε ενδεχόμενη επιδείνωση της οικονομίας.
Ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Σλοβενίας (διαβάθμιση "ΑΑ"), προέβλεψε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σε περίπτωση επιδείνωσης της οικονομίας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο bloomberg.

Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 9,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2009, ενώ υπολογίζεται συρρίκνωση 7,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με αναλύσεις του Ινστιτούτου Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ανάπτυξης (IMAD). Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές της χώρας αντιστοιχούν περίπου στα 2/3 της συνολικής της παραγωγής.

Σε συνέντευξή του στο bloomberg ο διευθυντής του αρμόδιου τμήματος της Fitch, Κρις Πράις επισημαίνει ότι «αν η οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει σημάδια επιδείνωσης, τότε η πιστοληπτική ικανότητά της θα δεχθεί πιέσεις».

Κατά το  bloomberg, η κυβέρνηση της Σλοβενίας, αναμένεται να δαπανήσει περίπου το 15% του ΑΕΠ για τη σταθερότητα του οικονομικού συστήματος και την αναζωογόνηση της ανάπτυξης.

Τέλος, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, οι προοπτικές της σλοβενικής οικονομίας θα καθορισθούν από τις εξελίξεις στις εξαγωγές σε καίριες αγορές, που απορροφούν τον κύριο όγκο των σλοβενικών εξαγωγών.

ZENITH