Skip to main content

Αρνητικές οι προοπτικές απασχόλησης στη Βόρεια Ελλάδα

Έντονα απαισιόδοξα εμφανίζονται τα στοιχεία της Manpower για την απασχόληση στη Βόρεια Ελλάδα κατά το γ΄ τρίμηνο του 2010, καθώς οι εργοδότες προβλέπουν μείωση του αριθμού των απασχολούμενων κατά 8%.
Εφιαλτικές ειναι οι προβλέψεις της Manpower για την απασχόληση στη Βόρεια Ελλάδα το γ΄τρίμηνο του 2010, καθώς οι εργοδότες προβλέπουν μείωση του αριθμού των απασχολούμενων κατά 8%. Σε πανελλαδικό επίπεδο, ο Δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης διαμορφώνεται στο -5%.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι εργοδότες στην έρευνα, οι τομείς οικονομικής δραστηριότητας της χώρας που αναμένεται να προσφέρουν ευκαιρίες σε όσους αναζητούν εργασία είναι μόλις τρεις από τους εννέα συνολικά που ερευνήθηκαν: ο Τουρισμός, στον οποίο καταγράφονται οι υψηλότερες προοπτικές προσλήψεων του τριμήνου, ο τομέας των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και ο τομέας της Γεωργίας. Τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας της Μanpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα προέκυψαν από συνεντεύξεις σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 Ελλήνων εργοδοτών.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας της Manpower, το 12% των Ελλήνων εργοδοτών δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις, το 17% ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού, ενώ το υπόλοιπο 68% ότι δεν αναμένει μεταβολές στον αριθμό των απασχολούμενων ατόμων. Ο δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης προκύπτει, όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης αφαιρεθεί το ποσοστό των εργοδοτών που περιμένουν μείωση της απασχόλησης στην περιοχή ευθύνης τους, κατά το ερχόμενο τρίμηνο.

Ειδικότερα, στον τομέα του Τουρισμού, οι εργοδότες αναφέρουν αισιόδοξες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης +19% ενώ τόσο στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις όσο και στον τομέα της Γεωργίας προβλέπεται ελαφρά αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώνονται στο +5% και +3% αντίστοιχα. Ωστόσο, σε πέντε τομείς οι εργοδότες προβλέπουν μείωση του αριθμού των απασχολούμενων. Δυσοίωνες είναι οι προοπτικές προσλήψεων για όσους θα αναζητήσουν εργασία στον τομέα του Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου και Ύδρευσης, καθώς οι εργοδότες προβλέπουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης -25%, ενώ απαισιόδοξες καταγράφονται οι προοπτικές προσλήψεων τόσο στον τομέα της Μεταποίησης όσο και στον τομέα των Κατασκευών, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -17% και -16% αντίστοιχα.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης εμφανίζονται βελτιωμένες σε πέντε τομείς της ελληνικής αγοράς εργασίας. Η σημαντικότερη αύξηση, της τάξεως των 14 ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφεται στον τομέα της Γεωργίας, ενώ αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων προβλέπουν οι εργοδότες στον τομέα των Μεταφορών και Επικοινωνιών. Παράλληλα, οι εργοδότες τόσο στον τομέα του Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου και Ύδρευσης όσο και στον Δημόσιο Τομέα και Κοινωνικές Υπηρεσίες αναφέρουν σημαντική μείωση των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σημαντική είναι η βελτίωση των προοπτικών προσλήψεων για όσους θα αναζητήσουν εργασία στους τομείς του Τουρισμού και των Μεταφορών και Επικοινωνιών, καθώς οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης αυξάνονται κατά 15 και 9 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα. Ωστόσο, σε έξι τομείς οι εργοδότες αναφέρουν χαμηλότερες προοπτικές προσλήψεων. Στον τομέα του Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου και Ύδρευσης, οι εργοδότες αναφέρουν ραγδαία πτώση των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης κατά 31 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ μείωση 18 ποσοστιαίων μονάδων παρουσιάζουν οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στον Δημόσιο Τομέα και Κοινωνικές Υπηρεσίες.

Στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής οι εργοδότες εκφράζουν αβεβαιότητα αναφέροντας Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξεως του -3%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εργοδοτών, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής παραμένουν σταθερές σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, στη Βόρεια Ελλάδα όμως παρουσιάζουν πτώση 12 ποσοστιαίων μονάδων.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζουν ελαφρά αύξηση 2 ποσοστιαίων μονάδων ενώ στη Βόρεια Ελλάδα οι εργοδότες αναφέρουν σχετικά σταθερές προοπτικές προσλήψεων.

ZENITH