Skip to main content

Αρνητική η πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ στον «Καλλικράτη»

Διαφώνησε επί της αρχής του νομοσχεδίου για τη νέα διοικητική δομή της χώρας με την ονομασία «Καλλικράτης» η ΚΕΔΚΕ, κατά την άτυπη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα χωρίς τη συμμ
Διαφώνησε επί της αρχής του νομοσχεδίου για τη νέα διοικητική δομή της χώρας με την ονομασία «Καλλικράτης» η ΚΕΔΚΕ, κατά την άτυπη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα χωρίς τη συμμετοχή του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος».

Προηγήθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις εξέφρασαν τις τελικές τους θέσεις επί του νομοσχεδίου, ενώ αμέσως μετά αποχώρησε το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης εξέθεσε επί μακρόν και αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να στηρίξει επί της αρχής το σχέδιο νόμου - αν και υπάρχουν διατάξεις με τις οποίες συμφωνεί.

Πρώτον, όπως είπε, δεν υπήρξε εύλογο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, ιδιαίτερα για τα οικονομικά και τη χωροταξία.

Δεύτερον - συνέχισε- από τις είκοσι πέντε προτάσεις που κατέθεσε η ΚΕΔΚΕ για τα θεσμικά ζητήματα κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, αγνοήθηκαν τελικά από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών οι δεκαέξι, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν σημαντικά ζητήματα.

Τρίτον, από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διαπιστώνεται τουλάχιστον προχειρότητα σε ό,τι αφορά στον οικονομικό σχεδιασμό του προγράμματος, αφού η φημολογούμενη οικονομία κλίμακος, δηλαδή η εξοικονόμηση ποσών αντί του 1,8 δισ. ευρώ, μειούται κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ, χωρίς παράλληλα να διασφαλίζεται οικονομικά η άσκηση σειράς μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων (μετατάξεις υπαλλήλων, κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή κ.λπ.).

Έτσι από 1/1/2011 θα είναι αδύνατη η διεκπεραίωση πολλών λειτουργιών, τις οποίες αναλαμβάνουν οι δήμοι, ελλείψει πόρων και υποδομών, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστούν και να χειροτερέψουν οι παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα στον τομέα της καθαριότητας.

Τέταρτον, ως προς το χωροταξικό σχεδιασμό των νέων δήμων δεν υπήρξε διαβούλευση. Ποτέ δεν δόθηκε η δυνατότητα στη διαπαραταξιακή Επιτροπή Παρακολούθησης της ΚΕΔΚΕ να διατυπώσει την άποψή της για το θέμα και άρα την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

«Και τελικά η πρόταση του νομοσχεδίου απέχει, μακράν, από τις γενικές αρχές για τήρηση ενιαίων, αντικειμενικών και μη επιλήψιμων κριτηρίων», ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης.

«Οι προσχηματικές διαφωνίες και οι δευτερεύουσας σημασίας επισημάνσεις χωρίς πραγματική επιχειρηματολογία και ουσιαστικό αντίλογο», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Αυτοδιοικητικού Κινήματος κ. Απ. Κοιμήσης, «δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για καμία προσχεδιασμένη διαδικασία, που υπακούει σε κομματικές εντολές και αποκλίνει από το στρατηγικό αυτοδιοικητικό μας στόχο. Ως Αυτοδιοικητικό Κίνημα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε καμιά τέτοια προσπάθεια και όχι μόνο θα επιδιώξουμε την περαιτέρω βελτίωση του σχετικού σχεδίου στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης αυτού, αλλά θα αγωνιστούμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε για την επιτυχή εφαρμογή του».

«Ο πολίτης είναι ο μεγάλος χαμένος από τον Καλλικράτη»

Δικαιωμένος για τις θέσεις που εξέφρασε και τη στάση που κράτησε από την πρώτη ημέρα ανακοίνωσης του σχεδίου διοικητικής μεταρρύθμισης, του «διαβόητου» όπως τον χαρακτήρισε «Καλλικράτη», δήλωσε ότι αισθάνεται ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της ΤΕΔΚ νομού Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΚΕ στο Γκάζι.

«Θα έπρεπε να παραμείνουμε πιστοί στις ομόφωνες αποφάσεις των Συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ και να υιοθετήσουμε σκληρή γραμμή, ζητώντας από την κυβέρνηση ως προϋπόθεση διαλόγου για τον Καλλικράτη να προτάξει το χωροταξικό, την κοστολόγηση των νέων αρμοδιοτήτων, την εξόφληση των οφειλομένων στους δήμους και στη συνέχεια να προχωρήσει η όποια μεταρρύθμιση», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

«Με λιγότερα χρήματα, με λιγότερα μέσα, με λιγότερους ανθρώπους, αιρετούς και εργαζόμενους, και μεγαλύτερα όρια, μεγαλύτερα προβλήματα, μεγαλύτερες ανάγκες, τελικά ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο πολίτης», καταλήγει ο κ. Παπαγεωργόπουλος, επισημαίνοντας ότι η ΤΕΔΚ νομού Θεσσαλονίκης επέλεξε το δρόμο του αγώνα μπροστά σ΄ αυτή τη θλιβερή προοπτική.

ZENITH