Skip to main content

Αρνητικό το μήνυμα του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

Η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 4% φέτος, ενώ η ανεργία τοποθετείται στο 14,4% σε βάθος χρόνου, όπως τονίζει ο ΟΟΣΑ στην εαρινή έκθεσή του.
Aν για το σύνολο της Ευρωζώνης η εαρινή έκθεση του ΟΟΣΑ είναι θετική, για τη χώρα μας τα μηνύματα εξακολουθούν να είναι αρνητικά. Σύμφωνα με τους αναλυτές του Οργανισμού η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 4% φέτος, ενώ η ανεργία τοποθετείται στο 14,4%, αλλά σε βάθος χρόνου. Αν αυτό μπορεί να μας παρηγορήσει κάπως, για φέτος, η αύξηση θα περιορισθεί στο 12,1%. Ομως, στην πραγματικότητα δεν σημαίνει και πολλά.

Στο σχετικό κείμενο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η οικονομική δραστηριότητα προβλέπεται να σημειώσει περαιτέρω συρρίκνωση τόσο το 2010 όσο και το 2011, κατά 3,7% και 2,5% αντίστοιχα, υπό το βάρος της τεράστιας δημοσιονομικής προσαρμογής, των σφικτών πιστωτικών συνθηκών και του αδύναμου κλίματος». Δηλαδή, περιγράφεται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται σε δημοσιονομικό κι όχι μόνο επίπεδο.

Ο κανόνας είναι πλέον προφανής: Τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα επιβαρύνουν την ανάπτυξη. Και μάλιστα, για να υπάρχει κι ένα μέτρο σύγκρισης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ είναι κατά τι πιο αισιόδοξη, σε σχέση με εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου...

Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει μείωση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος κατά 3,7% και κατά 2,5% το 2011. Όμως, όπως υποστηρίζει, το έλλειμμα είναι εφικτό να μειωθεί στο 8,1% εφέτος και στο 7,1% του ΑΕΠ το 2011.

Παρόλα αυτά, δεν κρύβει την ανησυχία του υποστηρίζοντας πως οι προβλέψεις διατρέχουν μεγάλους κινδύνους και η έντονη κοινωνική κατακραυγή μπορεί να εμποδίσει την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων.

Ευρωζώνη

Καλύτερη είναι η εικόνα και για την οικονομία της Ευρωζώνης, με το ρυθμόανάπτυξης να υπολογίζεται στο 1,2% εφέτος και στο 1,8% το 2011. Αξίζεινα σημειωθεί πως οι εκτιμήσεις του Νοεμβρίου έκαναν λόγο για ανάπτυξη0,9% και 1,7% το 2010 και 2011 αντίστοιχα.

Ισπανία - Πορτογαλία - Ιρλανδία

Για τον ΟΟΣΑ, η Ισπανία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα τα μέτρα,προκειμένου να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της και να μειώσει τοέλλειμμα στο 7% του ΑΕΠ το 2011. Για το τρέχον έτος, προβλέπεισυρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα κατά 0,2% καιανάπτυξη 0,9% το 2011.

Στην Πορτογαλία, ο ρυθμός ανάπτυξης θα απραμείνει ισχνός στο 1% το τρέχον έτος και στο 0,85 το επόμενο έτος.

Τέλος, στην Ιρλανδία, το ΑΕΠ θα μειωθεί εφέτος κατά 0,7% και θα ανακάμψει το 2011 με ρυθμό ανάπτυξης 3%.

Παγκόσμια οικονομία

Για τον ΟΟΣΑ η παγκόσμια οικονομία βγαίνει με ταχύτερους ρυθμούς από την ύφεση σε σχέση με τους αναμενόμενους, με την Ασία να προπορεύεται έναντι των άλλων οικονομιών. Εντούτοις, και στη συγκεκριμένη περιοχή ο διεθνής Οργανισμός διαβλέπει κινδύνους εξαιτίας των υψηλών χρεών των αναπτυγμένων χωρών και του ενδεχόμενου υπερθέρμανσης οικονομιών, όπως της Κίνας.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί σε παγκόσμια κλίμακα με ρυθμό 4,6% το 2010 και 4,5% το 2011 από 3,4% και 3,7% αντίστοιχα που έκαναν λόγο οι προηγούμενες προβλέψεις του Νοεμβρίου. Σημειώνεται πως το 2009 η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα είχε παρουσιάσει συρρίκνωση της τάξεως του 0,9%.

Όσον αφορά την ανεργία, στις 31 χώρες μέλη, αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 8,5% από 10% που είχε προβλέψει ο ΟΟΣΑ αρχικώς.

ΗΠΑ

Καλύτερες είναι οι προβλέψεις του διεθνούς Οργανισμού για την αμερικανική οικονομία, που αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,2% εφέτος και το 2011. Υπενθυμίζεται πως το Νοέμβριο είχε προβλεφθεί ρυθμός ανάπτυξης 2,5% για το 2010 και 2,8% για το 2011.

Ιαπωνία

Ο πήχυς ανέβηκε και για την ιαπωνική οικονομία, με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει ανάπτυξη 3% το 2010 και 2% το 2011 από 1,8% και 2% που ήταν αντίστοιχα οι προηγούμενες εκτιμήσεις.

Κίνα

Για την Κίνα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη της οικονομίας κατά 11,1% εφέτος και κατά 9,7% το 2011.

Προκλήσεις

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν τώρα οι προηγμένες οικονομίες είναι η μείωση των χρεών τους και η διασφάλιση της σταθερότητας στις αγορές, οι οποίες έχουν «δοκιμαστεί» σκληρά το τελευταίο διάστημα κυρίως στην Ευρώπη.

Παγκόσμιο εμπόριο

Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό 10,6% και 8,4% το 2010 και 2011 αντίστοιχα μετά τη «βουτιά» κατά 11% που έκανε το 2009.

ZENITH