Skip to main content

Άρση ποινικής ευθύνης για επαναπατρισμό κεφαλαίων

Την πρόταση τα ελληνικά κεφάλαια του εξωτερικού να απαλλάσσονται από κάθε ποινική ευθύνη, ως κίνητρο για τον επαναπατρισμό τους, κατέθεσε ο οικονομικός επιθεωρητής, Δ. Μελάς, κατά την ομιλία του στην
Την πρόταση τα ελληνικά  κεφάλαια του εξωτερικού να απαλλάσσονται από κάθε ποινικήευθύνη, ως κίνητρο για τον επαναπατρισμό τους, κατέθεσε ο οικονομικόςεπιθεωρητής, Δημήτρης Μελάς, κατά την ομιλία του στην ημερίδα τουΕμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), με θέμα «Ο Νέος ΦορολογικόςΝόμος», που πραγματοποιήθηκε σήμερα, το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μελάς πρότεινε την ποινική «ασυλία» για τα κεφάλαια που βρίσκονται στοεξωτερικό και, σύμφωνα με το νέο φορολογικό νόμο, μπορούν να επαναπατριστούν με το ευνοϊκό5%, προκειμένου να λειτουργήσει στην πράξη ο νόμος, σύμφωνα με τις προθέσεις της κυβέρνησης. Αν αυτό δεν γίνει, πρόσθεσε, ελάχιστοι είναι αυτοί που θα κινήσουν διαδικασίες για επαναπατρισμό των κεφαλαίων τους, διότι στις περισσότερες των περιπτώσεων τα χρήματα αυτά προέρχονται από δραστηριότητες αμφίβολης νομιμότητας.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Μελάς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχειεισέλθει σε μία δίνη, από την οποία είναι δύσκολο να βγει, ενώπροβλέπει ότι το χρέος της χώρας θα εξακολουθεί να διογκώνεται. «Τοπρόγραμμα του ΔΝΤ δεν μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα χρησιμοποιώνταςορθόδοξες επιλογές σε μία ανορθόδοξη αγορά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μελάς χαρακτήρισε «υβριδικό» το νέο φορολογικό νόμο, με τον οποίο«θα περάσουμε πιο ομαλά στο επόμενο στάδιο, το οποίο είναι ηηλεκτρονική φορολόγηση και ο ηλεκτρονικός έλεγχος των συναλλαγών».

Ακόμη, μίλησε για ολόκληρο το φάσμα του φορολογικού νόμου, ενώ έκανεεκτενή αναφορά στη φορολογία επιχειρήσεων, καθώς και στη φορολόγηση τωνεπιχειρήσεων, την οποία χαρακτήρισε πολυεπίπεδη.

«Ό,τι γίνεται έχει επικοινωνιακή και μόνο σκοπιμότητα, με αποτέλεσμα τίποτα να μην λειτουργεί στην πράξη», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Καράογλου, φοροτεχνικός και πρόεδρος της Β.Καράογλου ΑΕ, σχετικά με τους ελεγκτικούς φορολογικούς μηχανισμούς του ΥΠΟΙΚ. «Με αυτόν τον τρόπο δεν καταστέλλεται η φοροδιαφυγή», τόνισε.

Παράλληλα, έθιξε το θέμα του μπλόκου στις συναλλαγές στις χώρες με προνομιακά φορολογικά καθεστώτα (Κύπρο, Βουλγαρία) και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στις επιχειρήσεις, καθώς και τις αλλαγές στη φορολογία των ΑΕ και των ΕΠΕ, για τις οποίες συγκεκριμένα τόνισε ότι: «Οι επιχειρήσεις στο παρελθόν φορολογούνταν επί των κερδών τους, ενώ σύμφωνα με το νέο νόμο φορολογούνται και στα διανεμόμενα και στα αδιανέμητα κέρδη».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος, Γεώργιος Τότσκας, αναφερόμενος στο μπλόκο των συναλλαγών (με Βουλγαρία, Κύπρο κτλ) υπογράμμισε πως «οφείλουμε σαν επιχειρηματίες να κρατάμε πλήρη φάκελο των συναλλαγών με τις συγκεκριμένες χώρες και είναι χρέος των φορολογικών ελεγκτών να αποδείξουν τη μη εγκυρότητά τους».

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κώστας Χατζαρίδης, χαρακτηρίζοντας αντιαναπτυξιακό το νέο φορολογικό νόμο του ΥΠΟΙΚ. «Ο νέος φορολογικός νόμος έχει φοροεισπρακτικό χαρακτήρα και θίγει τους εμπόρους», τόνισε, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του ότι θα επέλθουν χειρότερες εξελίξεις με την επιβολή επιπλέον φόρων.

Οι επιχειρηματίες που βρέθηκαν στην ημερίδα εμφανίστηκαν έντονα προβληματισμένοι και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη νέα φορολόγηση, η οποία, όπως υποστήριξαν, τους θίγει σημαντικά.

ZENITH