Skip to main content

Άρση του αποκλεισμού της Γάζας ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Την άμεση έρευνα για την επίθεση του Ισραήλ στη νηοπομπή και τον άμεσο τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας ζητούν με κοινή πρόταση ψηφίσματος οι τέσσερις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβου
Την άμεση, διεθνή και αμερόληπτη έρευνα για την επίθεση του Ισραήλ στην νηοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Γάζα και τον άμεσο τερματισμό του αποκλεισμού της περιοχής ζητούν με κοινή πρόταση ψηφίσματος οι τέσσερις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε σήμερα από την Ολομέλεια με 470 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 56 αποχές. Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν και θεωρούν ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου, την επίθεση κατά του στολίσκου στα διεθνή ύδατα.

Όπως εκτιμάται, ο αποκλεισμός της Γάζας «οδήγησε σε ανθρωπιστική καταστροφή και αύξηση της ριζοσπαστικοποίησης, η οποία καθίσταται πηγή ανασφάλειας για το Ισραήλ και ολόκληρη την περιοχή».

Ζητείται παράλληλα «να σταματήσουν όλες οι επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ» και παροτρύνουν την Ύπατη Εκπρόσωπο να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για υποβολή σχεδίου από την ΕΕ στην Ομάδα των Τεσσάρων με στόχο τον τερματισμό του αποκλεισμού, αλλά και την αντιμετώπιση των ανησυχιών του Ισραήλ στα θέματα ασφάλειας.

Επίσης ζητείται από την Ύπατη Εκπρόσωπο και τα κράτη-μέλη της ΕΕ να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλισθεί το βιώσιμο άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης από και προς τη Γάζα.

Οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι μόνο 3.600 φορτία επισιτιστικής βοήθειας εισήλθαν στη Γάζα στο πρώτο τρίμηνο του 2010, σε σύγκριση με τα 36.000 του πρώτου τρίμηνου του 2007.
Επίσης μόνο 81 προϊόντα επιτρέπονται, ενώ το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει σε 6.000 τον ελάχιστο αριθμό προϊόντων που απαιτούνται για την ικανοποίηση των βασικών ανθρωπιστικών αναγκών.

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από το Συμβούλιο να συγκαλέσει χωρίς καθυστέρηση το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, προκειμένου να συζητήσει την υφιστάμενη κατάσταση, καθώς και τη Μικτή Επιτροπή ΕΕ-Παλαιστινιακής Αρχής.

Επισημαίνει ότι τα γεγονότα έχουν βλάψει σοβαρά τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει την τουρκική κυβέρνηση «να εστιάσει τις διπλωματικές και πολιτικές της προσπάθειες στην απάλυνση των δεινών του παλαιστινιακού λαού και να συμβάλει στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».

Ζητεί, τέλος, την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Gilad Shalit που απήχθη από την Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος στις 25 Ιουνίου του 2006 και κρατείται από τότε σε απομόνωση στη Γάζα.

ZENITH