Skip to main content

Άρση του αποκλεισμού της Γάζας ζητεί ο Μπαν Κι Μουν

Την άρση του αποκλεισμού της Γάζας ζήτησε από το Ισράηλ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Την άρση του αποκλεισμού της Γάζας ζήτησε από το Ισράηλ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

«Αν η ισραηλινή κυβέρνηση είχε λάβει υπ΄ όψιν της τα διεθνή αιτήματα και το δικό μου έντονο και επείγον και επίμονο αίτημα για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, αυτό δεν θα είχε συμβεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαν σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters από την πρωτεύουσα της Ουγκάντας Καμπάλα, όπου συμμετέχει σε διεθνή διάσκεψη για τη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ανάλογη έκκληση απηύθυνε και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, στο περιθώριο της γαλλοαφρικανικής συνόδου κορυφής στη Νίκαια.

«Αυτή η καταστροφή ήταν αναμενόμενη», σημείωσε, αναφερόμενος στην επίθεση των Ισραηλινών κομάντος. «Όλος ο κόσμος είναι συγκλονισμένος από τον αριθμό των νεκρών από τα βίαια επεισόδια», πρόσθεσε.

Ανακοίνωσε επίσης μία κοινή πρωτοβουλία με τις ΗΠΑ, στην οποία οι δύο χώρες θα εργαστούν από κοινού για να επαναληφθεί η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. «Το φθινόπωρο, με τους φίλους μας Αμερικανούς θα αναλάβουμε πρωτοβουλία, ώστε η διαδικασία να εισέλθει σε ενεργό φάση», επεσήμανε.

Από το Παρίσι, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των αμάχων, μεταξύ των οποίων είναι και εννέα Γάλλοι υπήκοοι που συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό.

Συμπλήρωσε ότι μία ανεξάρτητη διεθνής έρευνα πρέπει να αρχίσει αμέσως και πρέπει να επιτραπεί να φθάσει στους Παλαιστίνιους ανεμπόδιστα η ανθρωπιστική βοήθεια.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ζήτησε από το Ισραήλ να απελευθερώσει αμέσως τους πολίτες που συνελήφθησαν στα πλοία με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και είναι ακόμα κρατούμενοι. Επίσης, ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για το αιματηρό περισταστικό.

«Ενώνω τη φωνή μου με τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ της διενέργειας μιας έρευνας, ταχείας, ανεξάρτητης, αξιόπιστης και διαφανούς σχετικά με το αιματηρό συμβάν» που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα ακτιβιστές, αναφέρεται σε ανακοίνωση του κ. Ράσμουσεν, η οποία εκδόθηκε μετά την έκτακτη σύνοδο των πρεσβευτών της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ύστερα από αίτημα της Τουρκίας.

Το ίδιο ζήτησε και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι από τον Ισραηλινό ομόλογό του Αβινγκτορ Λίμπερμαν. Ο Ισραηλινός υπουργός δήλωσε πως οι διαδικασίες καθυστερούν, γιατί ορισμένοι από τους συλληφθέντες ακτιβιστές αρνούνται να δώσουν στις ισραηλινές αρχές όλα τα απαιτούμενα στοιχεία τους.

Εν τω μεταξύ, η Κούβα, η Βενεζουέλα και η Βολιβία καταδίκασαν με τον πιο έντονο τρόπο την αιματηρή επιδρομή του Ισραήλ.

Παράλληλα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι περίπου 40 Βρετανοί μετείχαν στον διεθνή ανθρωπιστικό στολίσκο με τη βοήθεια για τη Γάζα που δέχθηκε χθες επίθεση από ισραηλινούς καταδρομείς.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν περίπου 40 βρετανοί πολίτες που μετείχαν στον στολίσκο. Ωστόσο, λόγω της συγκεχυμένης κατάστασης, προσπαθούμε ακόμη με άμεσο τρόπο να αποσαφηνίσουμε τον ακριβή αριθμό και να έχουμε πρόσβαση προξενικού προσωπικού σε καθέναν από αυτούς», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πολύ σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε το Ιράν διά του υπουργού Εξωτερικών του Μανουσέρ Μοτακί, ο οποίος έκανε λόγο για βάρβαρες πράξεις: «Αθώοι άνθρωποι σκοτώθηκαν, δολοφονήθηκαν από τις βάρβαρες ενέργειες του Ισραήλ».

«Αυτό αποδεικνύει ότι το Ιράν έχει δίκιο όσον αφορά στη φύση αυτού του καθεστώτος», προσέθεσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου είχε προσκληθεί.

Λίγο νωρίτερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολαχ Αλί Χαμενεΐ είχε δηλώσει ότι η ισραηλινή επίθεση «είναι η απόδειξη για όλον τον κόσμο ότι ο σιωνισμός είναι το νέο πρόσωπο, στο πιο βίαιο, του φασισμού, ο οποίος βοηθήθηκε αυτήν τη φορά από κυβερνήσεις, όπως αυτή των ΗΠΑ, οι οποίες ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Οι υποστηρικτές αυτού του αιμοχαρούς και αναίσχυντου καθεστώτος, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, οφείλουν να απολογηθούν» για την ισραηλινή επίθεση κατά του στολίσκου, από την οποία σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, σημείωσε επίσης ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με την κρατική ιρανική τηλεόραση.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν καταδίκασε εξάλλου το «αιμοχαρές, αλαζονικό και παράφρον καθεστώς» που επιβάλλει «εδώ και τρία χρόνια έναν διατροφικό και ιατρικό αποκλεισμό σε ενάμιση εκατομμύριο Παλαιστίνιους στη Γάζα».

«Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης και ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν θα πρέπει να ικανοποιηθούν με τίποτε λιγότερο από τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας (...) και τη δίκη των εγκληματιών, όπως (ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν) Νετανιάχου και (ο υπουργός Άμυνας Εχούντ) Μπαράκ», κατέληξε ο Χαμενεΐ.

Την τιμωρία του Ισραήλ ζητεί ο Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, την τιμωρία του Ισραήλ για την «αιματηρή σφαγή» κατά της ανθρωπιστικής νηοπομπής ζήτησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ΑΚΡ [Βλέπε άρθρο] .

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο την αιματηρή σφαγή» που διέπραξε το Ισραήλ, ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως «αυτή η αυθάδης και ανεύθυνη επίθεση που καταπατά κάθε ανθρώπινη αξία, πρέπει οπωσδήποτε να τιμωρηθεί».

«Το Ισραήλ», προειδοποίησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, «δεν πρέπει να δοκιμάζει την υπομονή της Τουρκίας και πρόσθεσε με νόημα: «Όλοι μπορεί να παραβλέψουν τα εγκλήματα ή ακόμη και να τα στηρίξουν με τρόπο ύπουλο. Αλλά το Ισραήλ να μην κάνει το λάθος να νομίσει ότι η Τουρκία είναι σαν τους άλλους. Το κόστος του λάθους αυτού θα είναι πολύ βαρύ».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για «κρατική τρομοκρατία» του Ισραήλ και με αφορμή τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών για την αιματηρή επιχείρηση, παρατήρησε τα εξής: «Υποστηρίζουν ότι υπήρξαν πυρά από τα πλοία. Φτάνει πια με τα ψέματά σας. Να είστε έντιμοι».

«Η Παγκόσμια ειρήνη έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα», συνέχισε και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επέμβει αμέσως. Η διεθνής κοινότητα, τόνισε, οφείλει να πει «όχι» στην επιθετικότητα του Ισραήλ, η οποία, όπως είπε, «πηγάζει από τη δύναμη που αντλεί από κάπου».

Νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ενώ, όπως έκανε γνωστό, θα έχει επικοινωνία και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε πως οι ανθρώπινες απώλειες από την επίθεση του Ισραήλ στη νηοπομπή είναι «ανεπανόρθωτες και απολύτως αδικαιολόγητες» και ζήτησε να διεξαχθεί λεπτομερής έρευνα.

ZENITH