Skip to main content

Αρχές Ιανουαρίου θα λειτουργήσουν 60 κλίνες εντατικής θεραπείας

Περίπου 320.000 πολίτες εμβολιάστηκαν μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
«Δεν εφησυχάζουμε, το πρόβλημα είναι μπροστά μας», αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, για να εξηγήσει ότι η πανδημία της γρίπης δεν έχει τελειώσει.

Όπως ανακοίνωσε, τις επόμενες 20 ημέρες ανοίγουν 60 νέες κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας 20 νοσοκομείων της χώρας, ήδη προσελήφθησαν 211 νοσηλευτές και δεκατρείς γιατροί, ενώ αναμένεται να προσληφθούν άλλοι 400 στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Αρχές Φεβρουαρίου θα προχωρήσει και η επάνδρωση περισσότερων κλινών ΜΕΘ, οι οποίες δεν λειτουργούν καθώς υπάρχουν προβλήματα τεχνικού εξοπλισμού.

Η υπουργός Υγείας εξήγησε ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση, το ΑΣΕΠ δεν είναι πρόβλημα, και επισήμανε ότι στο παρελθόν το όργανο αυτό χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι τονίζοντας ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσει την πανδημία της γρίπης.

Βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας η οποία θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις έως πέντε εβδομάδες, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΚΕΛΠΝΟ, καθηγητής Γ. Σαρόγλου, ο οποίος είπε ότι θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση στις αρχές Φεβρουαρίου όταν θα φανεί αν θα έχουμε και νέο κύμα γρίπης.

Φαίνεται, όπως εξήγησε, ότι όσο περνά ο καιρός οι επιπλοκές είναι πιο σοβαρές και ανέφερε ότι το 20% από τους 52 θανάτους που είχαμε μέχρι σήμερα στη χώρα μας αφορά υγιείς και νέους ανθρώπους και όχι ηλικιωμένους με υποκείμενο νόσημα. Ο κ. Σαρόγλου τόνισε ότι είναι λάθος να χορηγούνται ως αντιπυρετικά φάρμακα τα ταμιφλού και το ρελέντζα και είπε ότι θα πρέπει να δίνονται μόνο με συνταγή. Ωστόσο, εκτίμησε ότι θα πρέπει να δίνονται έγκυρα τα αντιικά φάρμακα στα βαριά περιστατικά ώστε να μην οδηγούμαστε σε επιπλοκές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη που έγινε στο Αττικό Νοσοκομείο δείχνει ότι το γονιδιακό προφίλ ορισμένων ανθρώπων τους κάνει πιο ευάλωτους στις επιπλοκές της νέας γρίπης.

Όσον αφορά το εμβόλιο της νέας γρίπης, όπως είπε και η υπουργός Υγείας, μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί με αυτό 319.000 πολίτες στη χώρα μας, παρότι -παραδέχθηκε- στα εμβολιαστικά κέντρα δεν υπήρξε η προσέλευση που θα δημιουργούσε αίσθημα ασφάλειας στο σύνολο του πληθυσμού.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια και πρόεδρος της Επιτροπής Πανδημίας, Ελένη Γιαμαρέλου, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 850 ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση του εμβολίου, από τις οποίες το 99% όπως υποστήριξε αφορούσαν κοκκινίλες και ελαφρά αλλεργικά συμπτώματα. Η κ. Γιαμαρέλου εκτίμησε ότι έχει αναπτυχθεί υπερευαισθησία στο θέμα των παρενεργειών και ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Ισπανίας, λέγοντας ότι στην Ελλάδα έχει αναφερθεί δεκαπλάσιος αριθμός ήπιων παρενεργειών από ό,τι στην Ισπανία.

Έγινε επίσης γνωστό ότι το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς εκτιμάται ότι θα περισσέψουν εμβόλια που έχουν αγοραστεί.

Αναφερόμενη στην αντιμετώπιση της νέας γρίπης, η κ. Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε ότι περίπου 320.000 πολίτες έκαναν το εμβόλιο σε ένα μήνα εφαρμογής του προγράμματος εμβολιασμού. Ωστόσο, η κ. Ξενογιαννακοπούλου υπογράμμισε ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι ικανός για να αποτελέσει ασπίδα προστασίας κατά της γρίπης για το γενικό πληθυσμό.

Η υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί για ακόμη τρεις μήνες.

ZENITH